Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Martina BVC lägger ner verksamheten

Publicerad: 1 oktober 2013, 12:45

Barnavårdscentralen Martina BVC på Sophiahemmet stängde sin verksamhet i går, måndag.


Stängningen har skett på egen begäran. Föräldrar och barn som är listade på den privata mottagningen uppmanas att lista sig på något annat BVC.

Martina BVC fanns under samma paraply som det uppmärksammade Barnsjukhuset Martina som startades 2008. Tanken på ett privat sjukhus för barn provocerade bland andra Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly, som kallade det ”ett hån mot den svenska sjukvårdens mest grundläggande värderingar”.

Susanne Nordqvist, vd Barnsjukhuset Martina och tidigare BVC Martina, berättar att mottagningen snabbt blev för populär för sitt eget bästa. Stängningen kom till av arbetsmiljöskäl, då personalen pressades för hårt när allt fler barn listades på BVC.

– Vi hade 800 barn listade på två barnsjuksköterskor. De fick jobba 10 timmar om dagen och det gick inte att stötta upp med mer extra personal eftersom vi inte kunde få större lokaler, säger Susanne Nordqvist till Dagens Medicin.

– Jag ringde till landstinget för att höra om vi fick stoppa intaget av nya barn. Men det gick inte, reglerna är sådana att man inte får neka olistade barn.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev