Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Masar kan vara ”gravt underdimensionerade”

Publicerad: 15 maj 2014, 08:48

De medicinskt ansvariga sjuksköterskornas, Masarna, får allt fler patienter under sin tillsyn. ”Vi måste nog bromsa nu”, sade en läkare i paneldiskussion på Mas-dagarna och drog ner rungande applåder.


Allmänläkaren Charlotte Barouma driver vårdcentraler i Göteborg. Hon står, precis som Masarna, mitt uppe i den glidning där patienter vårdas allt mindre på sjukhus och allt mer inom primärvården. Den grupp som blir lidande är ofta de som är äldre än 70 år, anser hon. Och Charlotte Baroumas uppmaning att dra i bromsen fick starkt medhåll på Masdagarna i Göteborg.

­­­­­­­­­  Det får vara någon måtta. Jag tror utvecklingen har börjat gå för långt. Vi kanske borde införa någon mellanvårdsform, sade Charlotte Barouma.

Eva Estling, samordnade för patientsäkerhet på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, höll med även om hon tror att många problem som uppstår kanske främst beror på att patienter får vänta för länge på vård.

Men vi måste nog börja diskutera en mellanvårdsform, sade hon.

Gunnar Moa, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterade att den här utvecklingen, i kombination med det växande antalet aktörer på vårdmarknaden, gör att kraven på medicinskt ansvariga sjuksköterskor ökar dramatiskt.

Man kan nog fråga sig om ni är på väg att bli gravt underdimensionerade. Stora sjukhus har ju flera chefläkare, sade Gunnar Moa och fick ett hummande medhåll från maspubliken på plats.

Cirka 120 Masar och Marar, som är medicinskt ansvariga för rehabiliteringen inom kommunerna, deltog när Masdagarna drog i gång på onsdagen.

Det är dags att gå vidare nu och bli lite fler, sade Britta Schröder, Mas i Göteborg och moderator under paneldiskussionen.

Både Gunnar Moa och SKL:s Eva Estling konstaterade att Masens roll liknar just chefläkarens. Masen har en nyckelfunktion i den kommunala vården som blir allt viktigare.

Där har det ju gått framåt. Man skulle vilja se att ni blir ännu mer proaktiva. Ta mer plats i ledning och planering av hälso- och sjukvård, sade Eva Estling.

Jag instämmer. Frågan är om inte Mas är ännu viktigare än chefläkaren, sade Gunnar Moa.

Eva Estling anser att Masarna har en självklar plats i den strategiska diskussionen.

Jag blir lite trött när man bara pratar om vårdplatser på sjukhus. Jag vill se mer av ett flödesperspektiv.

Anne Hallbäck, Mas i Norrtälje, vill att masarna får ett tydligare mandat än i dag. Inte minst med tanke på vårdens alla aktörer och att en allt större del av vården sker i patienternas hem.

Vi är anställda av kommunen. Oavsett vem som är utförare ska vi kunna gå in och peka på vad som behövs.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev