Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mask mot sömnapné gav kortare bromssträcka

Publicerad: 27 oktober 2006, 12:26

Personer med sömnapné har längre bromssträcka när de kör bil, visar en fransk undersökning. Men behandling kan göra dem till lika bra bilförare som andra.


Det är sedan tidigare känt att personer som lider av sömnapné -  andningsuppehåll under sömnen orsakade av  störningar i impulser från hjärnan - har längre reaktionstid än personer  som inte har detta problem. Men detta har tidigare bara visats i  körsimulatorer.

Ett franskt forskarlag från unversitetssjukhuset i Grenoble lät  20 vana bilförare, 10 personer med och 10 personer utan sömnapné, köra bil på riktigt, på en  övningsbana i staden Voreppe. Förarna utsattes för en oväntad situation,  nämligen att de skulle köra igenom en plötsligt framsprutande vattenridå. Forskarna mätte bilförarnas reaktionstid när de bromsade för att  undgå vattenhindret.

Bilarna framfördes med ganska långsam hastighet, 40 kilometer i  timmen, och testet utfördes på förmiddagen då inga deltagare visade objektiva  tecken på sömnighet.

Undersökningen visar att personerna som led av sömnapné hade i  genomsnitt en halv sekunds längre reaktionstid än de personer som inte hade  denna typ av problem. Det innebar en 8,8 meter längre bromssträcka.

Tre månader senare fick samma personer göra samma test igen. Då hade  de med sömnapné fått behandling med CPAP, en mask som skapar övertryck i  luftvägarna. Och nu kunde ingen skillnad i reaktionstid ses mellan de båda  grupperna.

Forskarna anser att deras resultat visar att även sömnapnépatienter  som inte upplever sig sömniga på dagen bör erbjudas CPAP-behandling.

European Respiratory Journal, publicerad online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev