Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Massflykt av specialister drabbar Södersjukhuset

Publicerad: 17 oktober 2018, 10:30

Södersjukhuset

På Södersjukhusets internmedicinska klinik har ett trettiotal läkare lämnat under de senaste två åren, varav hälften har varit specialister.


Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetIvo

Allt som allt har fler än 50 läkare lämnat sjukhuset sedan 2017, enligt Svenska Dagbladet. Över hälften har varit långvariga på sjukhuset, vissa i omkring 30 år, men som på sistone valt andra karriärvägar eller gått i pension.

Den tuffa arbetsbelastningen för de som jobbar kvar har fått Läkarföreningen att larma och Ivo-anmäla sjukhuset.

– Man kör väldigt hårt med personalen och bryter mot arbetstidslagens krav på veckovila. Det beror förstås på vårdtyngden och arbetsbelastningen som leder till en extremt hög personalomsättning. Många vantrivs, mår dåligt och känner samvetsstress över att de inte kan göra ett högklassigt jobb, säger Klara Strömberg, ordförande i Södersjukhusets läkarförening till Svenska Dagbladet.

Många erfarna läkare menar också att sjukhuset har ett nytt toppstyrt ledarskap som inte lyssnar på medarbetarna på golvet. En kritik som verksamhetschefen för internmedicin, Lena Sunnermalm, känner igen.

–  Läget har varit allvarligt och vi tar kritiken på stort allvar från dem som ogillar omorganisation. Vi ska göra en utvärdering, men det är svårt att tillfredsställa alla önskemål, säger Lena Sunnermalm till Svenska Dagbladet.

Under föregående år slutade 17 av 94 läkare på kliniken. I år har de lyckats anställa nya specialister och där kommer också fokuset att ligga framöver.

– Bemanningen är vår största utmaning, säger Lena Sunnermalm till Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Läkarna anmäler Sös till Arbetsmiljöverket och Ivo

”Det pågår ett braindrain från Karolinska”

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

SödersjukhusetIvo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev