Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Massuppsägning hotar förlossningen i Helsingborg

Publicerad: 1 juli 2016, 09:23

Helsingborgs lasarett.

Foto: Helsingborgs lasarett / Pressbild

NY VERSION. Sjukhusledningen har inte kunnat möta barnmorskornas krav om bättre arbetsscheman, därför säger nu ytterligare 27 barnmorskor upp sig, mot 12 tidigare i år. Fler uppsägningar väntas i dag och under nästa vecka.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneHelsingborgs lasarettFörlossningsvård

I flera år har barnmorskorna kämpat för bättre arbetsscheman utan någon större framgång, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Sedan årsskiftet har totalt 39 barnmorskor valt att sluta. Steen Ekdahl, divisionschef för specialiserad närsjukvård i Sund i Region Skåne, hoppas på en lösning innan hösten då tre månaders uppsägningstid löper ut för de 27 barnmorskor som hittills har sagt upp sig i går och i dag.

– Vi har i dagsläget inte gått barnmorskorna till mötes med att ge mer återhämtningstid efter nattarbete. Vi kommer att inleda en diskussion med facket om hur vi kan lösa situationen. Jag har svårt att se att vi inte ska komma fram till en lösning, säger han till Dagens Medicin.

Barnmorskorna vill ha bättre arbetsscheman med större möjlighet till vila och återhämtning efter nattpassen. Ledningen på Helsingborgs lasarett har försökt möta barnmorskorna med önskeschema och färre helgpass, men det räcker inte.

– De lämnar för att de tycker att de inte får tillräcklig återhämtningstid efter nattarbete. Vi tycker att vi har erbjudit dem bättre arbetstider. Vi har erbjudit dem önskeschema och en delad tjänst mellan öppenvård och förlossningsvård. Och genom att de arbetar två av fem helger, i stället för varannan, så kan vi erbjuda dem kompetensutveckling på arbetstid.

Fler väntas säga upp sig både i dag och under nästa vecka, hur många vet inte Steen Ekdahl, men han har fått signaler om att det rör sig om några till.

I dag arbetar att 63 barnmorskor på lasarettet i Helsingborg och enligt Steen Ekdahl har han inte märkt av några konsekvenser av uppsägningarna hittills, men om parterna inte når en lösning ser hösten bekymmersam ut.

– Det får ju inga akuta konsekvenser för de mödrar som ska föda barn i Skåne. Barnmorskorna lämnar första oktober, men i höst får vi problem om de står fast vid sina uppsägningar. Vi jobbar intensivt för att nå en lösning.

Har barnmorskorna orimliga krav?

– Det kan jag inte tycka. Vi har gjort enskilda överenskommelser med enskilda medarbetare, men inte funnit att det är en framkomlig väg. Så i fortsättningen vill vi diskutera och förhandla med facket om lösningar för alla medarbetare.

När kan ni ha kommit fram till en lösning?

– Det vet jag inte, vi är flera parter som ska komma överens.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev