Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mäter hur snabbt sekreterarna skriver

Publicerad: 18 februari 2011, 10:41

Skriver landstingets sekreterare lika snabbt som privata? Nu kritiserar de anställda ett sjukhus som tänker ta reda på svaret.


Alla medicinska sekreterare på Ystads Lasarett ska ha så kallade radräknare installerade på sina datorer, rapporterar SKTF-tidningen och tidningen Flamman.

Radräknarna mäter hur snabbt sekreterarna skriver och deras tider ska jämföras med tider för sekreterare från ett bemanningsföretag.

Tanken är enligt sjukhuschefen att mäta arbetsbelastningen för de medicinska sekreterarna, men förfarandet har mötts av protester från både de medicinska sekreterarnas skyddsombud och från läkarhåll.

– Att skriva är ju bara en liten del av arbetet som medicinsk sekreterare. Dessutom säger mätningarna inget om kvaliteten på arbetet. Någon kan ju skriva väldigt fort men med mycket fel, säger Anette Tufvesson, huvudskyddsombud för fackförbundet SKTF på Lasarettet i Ystad, till Flamman.

Enligt tidningen har också Läkarförbundet protesterat eftersom läkarna anser att metoden kan användas för att ifrågasätta längderna på deras diktat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev