Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mättat fett och koppar gör hjärnan trög

Publicerad: 16 augusti 2006, 07:11

Äldre personer som får i sig mycket koppar är antingen väldigt kvicktänkta - eller på gränsen till dementa. Det beror på hur stora mängder mättade fetter och transfetter de äter, enligt en ny studie publicerad i Archives of Neurology.


En grupp amerikanska forskare följde hela 6 158 personer över 65 år under sex år. Deltagarnas kognitiva förmågor undersöktes tre gånger: vid undersökningens början, efter tre år och efter sex år. Dessutom kartlades deras kostvanor och dagliga intag av koppar.

Forskarna konstaterade med viss förvåning att de personer som fick i sig mest koppar - mer än 1,6 mg per dag, jämfört med det rekommenderade intaget på 0,9 mg - också levde mest hälsosamt och presterade allra bäst i de kognitiva testen.

Men när forskarna tittade extra noga på de personer som dessutom åt mest mättade fetter och transfetter blev resultatet dramatiskt annorlunda. Deras kognitiva funktion försämrades med hela 143 procent under försökets gång, jämfört med de personer som visserligen åt mycket fett, men höll sig till den rekommenderade dosen koppar.

"Det motsvarar ett plötsligt åldrande på hela 19 år", enligt forskarna.

Den farliga kombinationen av koppar och fett kom bara till uttryck hos de personer som åt stora mängder av både transfetter och mättade fetter. Forskarna kunde inte heller se någon samverkan mellan fett och andra metaller, som järn och zink.

Lever och skaldjur innehåller mycket koppar, liksom nötter, frön, fullkorn och choklad. Koppar, tillsammans med järn och zink, spelar en mycket viktig roll för hjärnans utveckling - i lagom dos.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News