Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Måttlig alkoholkonsumtion minskade diabetesrisk

Publicerad: 23 juni 2003, 11:18

Kvinnor som konsumerade måttliga mängder alkohol hade mindre risk att utveckla typ 2-diabetes än kvinnor som var absolutister. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Archives of Internal Medicine.


Forskarna som arbetar vid Harvard School of Public Health, Boston, USA, utförde en studie för att undersöka kopplingen mellan alkoholkonsumtion och förekomsten av typ 2-diabetes.  I studien ingick 109 690 friska kvinnor i åldrarna 25-42 år, som bland annat fick fylla i en hälsoenkät där de även redogjorde för alkoholvanor. Under uppföljningsperioden som varade i tio år, utvecklade 935 personer typ 2-diabetes.  Studien visar att de deltagare som uppgav att de dagligen drack motsvarande ett halvt glas vin hade 20 procent minskad risk att utveckla diabetessjukdomen, jämfört med dem som uppgav att de inte drack alkohol. De deltagare som drack drygt ett glas vin dagligen hade 33 procent minskad risk att utveckla sjukdomen och de som uppgav att de drack upp till 2,5 glas vin dagligen hade 58 procent minskad risk att utveckla diabetessjukdomen.  Därefter vände riskkurvan uppåt. Deltagarna i den grupp som konsumerade mest alkohol, mer än motsvarande 2,5 glas vin dagligen, hade 22 procent minskad risk att utveckla diabetessjukdomen, jämfört med dem som uppgav att de inte drack alkohol.  Sambandet mellan alkoholkonsumtion och diabetesrisk var tydligast bland de kvinnor som uppgav att de drack vin, eller öl. Bland de kvinnor som hade högst alkoholintag i form av sprit, fanns en trend mot en ökad risk att utveckla diabetes typ-2.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev