Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Måttliga mängder alkohol ökar också olycksrisken

Publicerad: 23 mars 2009, 11:57

Måttliga mängder alkohol ökar också olycksrisken

Inte bara kraftig berusning ökar risken för kroppsskador – en avhandling från Karolinska institutet visar att även måttligt drickande leder till fler olyckor.


Forskaren Hervé Kuendig vid Karolinska institutet i Solna har i sin avhandling tittat på sambandet mellan alkoholkonsumtion och skador som behandlades vid en akutmottagning i Schweiz. Han intervjuade patienter som kom till mottagningen med skador orsakade av våld eller olika typer av olyckor.

En fjärdedel av de behandlade skadorna vid akutmottagningen hade koppling till alkohol, men andelen ökade vid vissa tidpunkter. Över 80 procent av skadorna som togs om hand under fredags- och lördagskvällarna var alkoholrelaterade.

Studien visar att det finns en ökad risk för att råka ut för olyckor redan efter något enstaka glas. Personer som hade druckit mycket alkohol drabbades visserligen oftare av skador än personer som druckit måttligt, men avhandlingen visar också att de flesta skador som bedömdes vara alkoholrelaterade inträffade efter små mängder alkohol.

Hervé Kuendig menar att vårt omdöme och vår reaktionsförmåga påverkas redan från första glaset vi dricker, vilket gör att skaderisken ökar med en gång. Det är vanligare att man tar ett eller två glas vin än dricker sig riktigt berusad, varför de flesta skador också är relaterade till just måttligt drickande.

Forskaren säger i ett pressmeddelande att dessa resultat talar för att förebyggande åtgärder inte bara bör inriktas på storkonsumenter av alkohol. Han menar att den största nyttan, när det kommer till att undvika skador, kan uppnås genom åtgärder som påverkar normalkonsumtionen av alkohol i samhället.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev