måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Med hjälphjärta kan patienter slippa transplantation

Publicerad: 2 november 2006, 15:05

Med hjälphjärta kan patienter slippa transplantation

Ett mekaniskt hjälphjärta tillsammans med rätt medicinering kan återställa hjärtats funktion och ersätta transplantation hos vissa patienter med hjärtsjukdomen kardiomyopati.


En grupp engelska forskare, vid bland annat Imperial College London, har studerat 15 patienter med grav, icke-ischemisk kardiomyopati. Det är en mycket svår hjärtsjukdom som kännetecknas av en nedsatt pumpförmåga, vilket kroppen försöker kompensera med förstorad muskelmassa – men till slut räcker det inte längre. Den enda behandlingen ses som transplantation.

Samtliga patienter fick ett mekaniskt hjälphjärta i vänstra kammaren och behandlades med en kombination av olika blodtryckssänkande läkemedel.

Patienterna undersöktes regelbundet med EKG och genomgick även fysiska tester med både påslaget och avstängt hjälphjärta. Ett deltest innebar 450 meters promenad på mindre än 6 minuter med avstängt hjälphjärta utan avvikande EKG.

Elva av patienterna bedömdes efter ett knappt år klara av att leva utan sitt hjälphjärta, varpå det opererades ut. Patienterna övervakades regelbundet. Två av dem dog – den ena på grund av allvarlig arytmi, den andra av lungcancer.

Men hos de elva patienter som överlevde var hjärtfunktionen fullgod hos samtliga efter ett år, och hos 88,9 procent efter fyra år. Efter tre år skattades deras livskvalitet. Den var i stort sett jämförbar med en normalbefolkning, enligt forskarna. När patienternas hjärtan undersöktes efter knappt fem år var de lätt förstorade men hade god pumpförmåga.

Gunnar Myrdal är thoraxkirurg vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ser mycket positivt på denna typ av studier. Han har även liknande erfarenheter från sin egen verksamhet.

– Det är ett väldigt tilltalande resultat. Tidigare betraktades hjälphjärtan bara som en bro i väntan på transplantation för de här patienterna. Men nu ser vi att det också kan vara ett viktigt behandlingsalternativ, tillsammans med rätt medicinering, säger han.

New England Journal of Medicine, 2006; 355:1873–1884

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev