söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Med läkarrocken i garderoben vågar Johan satsa allt på musiken

Publicerad: 15 september 2006, 13:28

Tro inte att du är hänvisad till ett arbete inom vården bara för att du tagit ut din läkarexamen. Många läkare hamnar inom litteraturen, finansbranschen eller i maktens korridorer - och vissa ger allt för ett liv på scenen.


Lars Gyllensten och PC Jersild är två av det senare 1900-talets stora svenska författare. Bägge två är läkare. Anders Milton, psykiatrisamordnare och före detta ordförande i Svenska Röda Korset likaså. Även generalsekreteraren för WHO, Anders Nordström, har en svensk läkarutbildning i bagaget.  Således, om du efter fem och ett halvt års studier och nästan två års AT-tjänst finner att läkaryrket inte är något för dig så finns det alternativ.

Nu kanske inte alla aspirerar på att bli berömda författare eller tunga beslutsfattare på nationell eller global nivå. Men det finns hur som helst väldigt många alternativa karriärvägar för en person med läkarutbildning, vid sidan av den landstingsdrivna eller privata hälso- och sjukvården.

Det mest självklara alternativet är kanske läkemedelsindustrin. Många läkare har lockats över till dessa företag. Men man hittar även läkare inom såväl finans- som mediabranschen.   Detta beror inte på att läkare tvingas ut på en alternativ arbetsmarknad på grund av arbetsbrist, för läkartjänster finns det gott om. De flesta landsting skriker sig hesa efter duktiga läkare och det råder nationell - eller åtminstone regional - brist på en rad specialiteter. Arbetslösheten bland läkare är inte högre än någon procent.

Så för den läkare som kanske bär på en dröm om något annat, finns alltid läkaryrket kvar att falla tillbaka på om det så småningom visar sig att man inte blev den där stora författaren, skådespelaren eller världsledaren.

Någon som funnit trygghet i detta faktum, och samtidigt kunnat kombinera sina två stora intressen, är Johan Palmér, läkare - och artist.

Johan Palmér är ST-läkare vid Brommaplans vårdcentral i Stockholm. Men sedan ett och ett halvt år tillbaka har han tillfälligt hängt av sig läkarrocken, tagit tjänstledigt och bara satsat på en enda sak - att spela in världens bästa pop- och rockskiva. Någonsin.

- Det kanske är lite kaxigt att ha den inställningen. Men nu när vi börjar bli klara tycker jag nog att vi har lyckats. Och även om målsättningen varit stjärnorna så kanske det leder till att vi åtminstone hamnar i en trädtopp, säger han och skrattar.  Johan Palmér, eller CJ Palmer som artistnamnet blivit, har sysslat med musik i alla dess former - opera, rock och visa - sedan barnsben. Men när det var dags att välja karriär fanns inget annat alternativ än läkaryrket.

- Det var det enda jag kunde tänka mig. En kombination av intressant och spännande teori såväl som praktik, samtidigt som de klassiska orsakerna, att kunna hjälpa människor, också fanns där.

Men efter läkarlinjen på Karolinska institutet i Solna, AT-tjänst på St Görans sjukhus i Stockholm och en del vikarierande som underläkare, kände Johan Palmér att det var någonting kring hans stora musikintresse som ännu inte fått utlopp.  - Jag hade burit något inom mig som måste få komma ut. Visserligen hade jag gjort några försök med demos till olika skivbolag, men det lossnade inte. Så då tänkte jag att enda sättet är att göra det själv, säger han.

Sagt och gjort, han satte ihop ett band, drog igång en projektledningsgrupp och började leta efter en producent. Sedan dess har det gått två år. När Dagens Medicin nu träffar Johan Palmér i Stockholm är skivprojektet nästan i hamn.  - Det har varit ett jättearbete att jobba med detta. Och jag har verkligen haft nytta av min läkarutbildning på det sättet att man lär sig att tänka kausalt och fokuserar på problemlösning, säger han.

Att Johan Palmér vågade sig på att släppa allt vad läkarrollen heter och satsa på sin dröm förklarar han med att vetskapen om att vara utbildad läkare ger en trygghet som han förmodligen inte hade haft annars.

- Man bär med sig en kunskap som gör att man aldrig behöver vara orolig för försörjningen eller riskera att få ett ostimulerande jobb, säger Johan Palmér.

Han uppmanar andra läkare och läkarstudenter att, åtminstone för en tid, våga släppa sargen som han uttrycker det.  - Har du en dröm och brinner för något du vill förverkliga, gör det då. Har du lyckats komma in på läkarutbildningen så har du redan visat att du besitter en viss envishet och ett hyfsat intellekt. Så chanserna att lyckas med det du föresätter dig är stora, säger han.

Även om det de senaste två åren varit musiken som kommit i första hand för Johan Palmér kan han inte se att läkarkarriären är över, även om skivan som snart kommer ut skulle slå över förväntan.

- Det kanske blir så att jag ägnar mig åt musiken för en tid framöver. Men jag står med en fot i varje värld, vilket gör att jag känner mig väldigt privilegierad.

Johan Palmér råder alla som bär på liknande drömmar att pröva. Han menar att om det finns några som vet hur snabbt livsvillkoren kan ändras så är det läkare.

Därför bör man förverkliga sina drömmar när de kommer till en, i stället för att vänta. Och till blivande AT-läkare ger Johan Palmér följande råd:

- När man går där och harvar under AT:n, har arbetat hela dagen och jobbar jour klockan fyra på morgonen, när man står där med en äcklig macka ur någon automat, då gäller det att komma ihåg hur enormt privilegierade vi är. Hur enormt intressant detta är, vilka otroliga möjligheter vi har.

- Kom ihåg att vara stolt, och tillåt dig själv att vara nöjd. För du får inga klappar på ryggen. Det är en väldigt prestationsinriktad miljö, och du får sällan höra beröm. Stanna upp, ge dig själv beröm. Det är viktigt,   tillägger han engagerat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev