torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Meddelarskydd och visselblåsarlag på samma dag

Publicerad: 18 januari 2016, 13:58

Foto: Photos.com

I vår kommer lagförslaget som ska ge anställda inom privat vård meddelarskydd. Samma dag lämnas en proposition om stärkt skydd för visselblåsare.


Det rapporterar Altinget.se som bevakar riksdagen.

Utredningen om meddelarskydd i privat vård tillsattes redan sommaren 2012 av den förra regeringen och utredaren Margareta Åberg lämnade ett slutbetänkande i november 2013. I förslaget omfattas alla som jobbar inom kärnverksamheten, även inhyrd personal, men inte personer i företagsledande ställning.

Propositionen ska läggas fram den 22 mars i år och samma dag lämnar regeringen också över ett lagförslag om stärkt skydd för visselblåsare, enligt Altinget.se. Även den propositionen grundas på en utredning som tillsattes av den tidigare regeringen.

Den utredningen föreslog att den som slår larm om missförhållanden ska få vara anonym och att arbetsgivare ska vara skyldiga att se till att det finns rutiner för att slå larm. Ett förslag som både fått kritik för att inte vara tillräckligt omfattande, från exempelvis Justitiekanslern, och för att var för omfattande, från arbetsgivarhåll.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev