fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medel mot blodcancer kan ge hjärtsvikt

Publicerad: 25 juli 2006, 09:10

Läkemedlet Glivec, som godkändes 2001 för behandling av blodcancer, kan ge hjärtsvikt hos vissa patienter. Det varnar amerikanska forskare för.


Glivec (imatinib) snabbgodkändes inom EU 2001 efter att ha visat uppseendeväckande god effekt på patienter med den typen av blodcancer som kallas kronisk myeloisk leukemi, KML. Medicinen har ökat andelen patienter som överlever i fem år med sjukdomen från 50 procent till 80-90 procent.   Förra året såldes Glivec för över 135 miljoner kronor i Sverige, skriver Dagens Nyheter.

Patienter med KML har en förändring i benmärgen som gör att kroppen inte kan tillverka vare sig fungerande röda eller vita blodkroppar utan istället tillverkar mängder av felaktiga vita blodkroppar. Glivec stoppar den felaktiga produktionen av blodkroppar genom att bromsa ett enzym.

Men samma enzym spelar en roll för att skydda hjärtmuskulaturen. Nu har de amerikanska forskarna sett att tio Glivecpatienter drabbats av hjärtsvikt som de tror beror på läkemedlets effekt på enzymet.

Forskarna har kontrollerat sina antaganden genom att testa Glivec på möss och på mänskliga hjärtceller och i båda fallen fann de att medicinen orsakade skador på hjärtvävnaden.   Studien publiceras i Nature Medicine, och trots riskerna framhåller forskarna att Glivecs fördelar fortfarande är större än nackdelarna, och att patienterna inte bör sluta ta medicinen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev