Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medel mot överdos ska tillverkas av Apoteket

Publicerad: 13 januari 2006, 10:33

Läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb, BMS, drar tillbaka Narcanti (naloxon) från marknaden. I stället ska Apoteket tillverka produkten, som är ett medel som används vid andningsstörningar.


Medlet är ett motgift mot opioider och används efter operationer, när andningen hämmats av morfinliknande preparat som använts under ingreppet. Det ges även till nyfödda spädbarn där andningen kan vara störd av att mamman fått opioider under förlossningen samt i akuta situationer till missbrukare med andningsdepressioner.

Bolaget BMS drar nu tillbaka produkten helt från den svenska marknaden, i båda de två styrkor som finns i dag. Skälet är att företaget sedan länge har haft tillverkningssvårigheter och därför kommer att sluta med produktionen.

I vissa andra europeiska länder finns generiska alternativ till preparatet, men det gör det inte i Sverige. Därför kommer Apoteket AB att ta över tillverkningen. Redan i dag tillverkar Apoteket Narcanti i den lägre styrkan, som ges till barn, eftersom BMS sedan flera år har haft svårt att leverera den.

- Medlet kommer att finnas tillgängligt, säger Björn Beermann, professor vid Läkemedelsverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev