Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medelhavsdiet och nötter bra mot det metabola syndromet

Publicerad: 8 december 2008, 21:00

Medelhavsdiet och nötter bra mot det metabola syndromet

Att äta medelhavskost kombinerat med en rejäl dos nötter är effektivare för att motverka det metabola syndromet än en fettsnål diet. Det visar en ny studie.


Epidemiologiska studier har tidigare visat att risken för det metabola syndromet kan minska genom att äta så kallad medelhavsdiet. Det är en kost rik på spannmål, grönsaker, frukt och olivolja, måttligt med fisk och alkohol, samt små mängder rött kött, mjölkprodukter och sötsaker.

Nu har forskare vid universitetet Rovira i Virgili, i Tarragona, Spanien, genomfört en randomiserad studie för att jämföra effekterna av två varianter av medelhavsdiet och fettsnål diet hos personer med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.

Totalt 1 224 deltagare i åldrarna 55 till 80 år lottades till tre grupper. En av grupperna fick råd om att äta fettsnål diet medan de andra två i stället fick gå en utbildning om medelhavsdiet. En av de sistnämnda grupperna fick därutöver en liter olivolja per vecka, medan den andra fick 30 gram nötter att äta om dagen.

Vid studiestarten var det totalt 61,4 procent av studiedeltagarna som uppfyllde kriterierna för det metabola syndromet. Ett år senare hade förekomsten minskat med 13,7 procent i gruppen som ordinerats medelhavsdiet och nötter, jämfört med 6,6 procent bland i gruppen som fått olivolja och 2 procent i kontrollgruppen.

Forskarnas slutsats är att medelhavskost kombinerat med nötter kan vara ett effektivt sätt att motverka det metabola syndromet, trots att dieten är rik på fett. Samtidigt påpekar de att det behövs uppföljning under längre tid för att kunna se vilka långsiktiga hjärt-kärleffekter dieten medför.

Studien publiceras i dag, måndag, i Archives of Internal Medicine.     Archives of Internal Medicine, 2008; 168: 2449–2458

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev