Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medelhavsmums modellen för minimerad demensrisk

Publicerad: 17 maj 2006, 13:42

Ät som en grek och håll alzheimers stången. Det konstaterar amerikanska forskare i en ny studie som stärker medelhavsdietens särställning som världens bevisat nyttigaste.


Att fet fisk, oliver, grönsaker och nyttiga vegetabiliska oljor gör gott för hälsan är konstaterat i studie på studie. Den så kallade medelhavsdieten har kopplats till minskad risk att drabbas av bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdom samt till längre liv på det hela taget.

Nu visar nya rön att också hjärnan mår bra av dietmässig medelhavssemester. I en artikel i tidskriften Annals of Neurologys aprilnummer publicerar forskare från Colombia University Medical center i New York, USA, nya bevis för att människor som äter enligt medelhavsmodellen mer sällan drabbas av Alzheimers sjukdom.

Ju striktare de anammat dietmodellen, desto mindre var också alzheimerrisken, konstaterar forskarna.

Slutsatsen har de dragit utifrån intervjuer med 2 258 personer. Ingen av dessa var dementa när studien inleddes. Studiepersonerna följdes under fyra år och intervjuades var 18:e månad.

När studien avslutades hade 262 personer drabbats av Alzheimers sjukdom och denna var tydligt mer sällsynt bland dem som åt medelhavsmässigt.

Forskarna tycker sig se en dos-responseffekt, där strikt medelhavskost gav den största riskminskningen.

Hos den tredjedel av försökspersonerna som höll den mest strikta dieten var alzheimerrisken 9 procent. I den tredjedel som knappt alls anammat medelhavsmodellen var risken 40 procent.

Orsaken till dietens framgång kan inte anses bero på någon enskild faktor, menar forskarna.

I stället antar de att ett komplext samspel mellan kostens olika beståndsdelar, såsom fetter, vitaminer och mineraler, förklarar riskminskningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev