Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medhelp mister ambulansavtal

Publicerad: 14 februari 2014, 10:17

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Stockholms läns landstings beslutade att ge Medhelp avtalet om ambulansdirigering i länet. Men beslutet överklagades och nu har upphandlingen helt avbrutits.


Den juridiska processen kring upphandlingen av ambulansdirigeringen har varit en lång räcka överklaganden där konkurrenterna Medhelp och SOS Alarm kämpat om att få rätt. Just nu ligger målet i högsta förvaltningsdomstolen.

Men hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm väljer nu att avstå från att invänta domen och har beslutat att helt avbryta upphandlingen.

Detta innebär att SOS Alarm som fick en tillfällig förlängning av avtalet, medan den juridiska processen pågick, får fortsätta att prioritera och dirigera ambulanser till november 2015.

Medhelps utsikter att få avtalet är därmed borta.

Ett av skälen för landstingets beslut anges vara att en statlig utredning föreslagit att brådskande larm ska hanteras av en särskild myndighet.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har även fått i uppdrag att utreda förutsättningarna att driva tjänsten, eller delar av den, i egen regi.

– Det viktigaste för oss är att vi får kontinuitet och hög kvalitet. Innan vi vet hur den framtida tjänsten kommer att se ut vill vi undvika att binda oss vid en lösning som inte gäller för en längre tid, säger Gustav Ohlén, chef för ambulansenheten inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen, i ett uttalande på landstingets hemsida.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev