Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Medhelp polisanmäler journalister

Publicerad: 21 februari 2019, 14:32

Foto: Norstedts juridik, Thinkstock

UPPDATERAD På onsdagskvällen polisanmälde företaget Medhelp två journalister på tidningen Computer Sweden för bland annat dataintrång.


Medhelps tillförordnade vd Lennart Persson bekräftar för Dagens Nyheter att anmälan gäller tidningens chefredaktör samt den journalist som skrivit om läckan vid 1177 Vårdguiden.

De misstänkta brotten ska vara dataintrång, misstänkt anstiftan till dataintrång och obehörigt röjande av personuppgifter.

För Dagens Medicin berättar Medhelps affärsområdeschef, Björn Arkinger, att de kopplat in sina jurister i ärendet. De tyckte att Computer Swedens agerande borde polisanmälas.

– Grunden är att vi i dagsläget vet, och att Computer Sweden själva uppgett, att de laddat ner och framförallt spelat upp de här samtalsfilerna med känsliga personuppgifter. Det kanske allvarligaste är att de publikt publicerat IP-adresser och en länk till den här aktuella servern, och dessutom en film på hur man går tillväga för att komma åt de här samtalsfilerna, säger Björn Arkinger.

– Sen kan man tillägga att det här inte är något sätt för oss att gå in i något försvar eller skylla ifrån oss på någon annan.

Computer Sweden har ändå uppmärksammat er på stora brister i er verksamhet, och nu polisanmäler ni journalister därifrån.
– Det är givetvis inte det som är skälet, utan det som är skälet är att våra jurister sagt att det här är något som man vill att polisen ska utreda för att se om man begått brott när man gjort på det här sättet.

Hur skulle Computer Sweden handlat annorlunda?
– Det finns olika sätt att belysa att man kommit på de här bristerna. Om de gjort oss uppmärksamma på det här hade vi haft en chans att stänga till luckan innan de publicerat en länk, vilket kan ha föranlett att det faktiskt är fler som tagit del av de här filerna.

Ett av de misstänkta brotten är dataintrång. De här filerna har legat helt öppna för allmänheten, så vad exakt består intrånget av?
– Det är något som polisutredningen får komma fram till.

Enligt Nils Funcke, tidigare sekreterare i Yttrandefrihetskommittén och expert på tryck- och yttrandefrihetsfrågor, är det osäkert vad anmälan kan leda till.

– Det finns ju anskaffarfrihet i grundlagen. Man har rätt att inskaffa uppgifter och information. Men den är begränsad så tillvida att sättet man anskaffar uppgifter på kan vara straffbart, säger han och fortsätter:

– Är det så att Computer Sweden hackat sig in kan de straffas för olaga dataintrång. Däremot ska ju den aktuella servern ha legat öppet exponerad på internet, så det är krångligt.

Dagens Medicin har varit i kontakt med Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng, som inte vill kommentera polisanmälan.

JENS KREY/ADAM WENELL/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev