Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Medicin mot halsbränna blir utan subventioner enligt dom

Publicerad: 4 Juli 2007, 11:47

Samhället ska inte subventionera läkemedel mot lindrigare former av halsbränna och sura uppstötningar. Det har nu slagits fast i en länsrättsdom.


2006 beslutade Läkemedelsförmånsnämnden, LFN, att ta bort subventionerna för drygt 30 läkemedel mot sjukdomar orsakade av magsyra. Bland de 30 fanns samtliga så kallade H2-blockerare och sju av besluten för dessa överklagades.

Men nu har länsrätten avslagit dessa överklaganden, med motiveringen att lindrigare former av halsbränna och sura uppstötningar, som ofta är det H2-blockerare används för, ger upphov till så små livskvalitetsförluster att behandlingen inte ska subventioneras av samhället.
– Vårt arbete syftar till att få ut så mycket hälsa som möjligt för de skattepengar som går till läkemedel. Det är inte rimligt att samhället ska subventionera läkemedel mot lindriga besvär som till exempel halsbränna. De pengarna gör större nytta inom andra områden i vården, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN, i ett pressmeddelande.

Länsrätten avslår överklagandena för läkemedlen Artonil, Inside Brus, Famotidin Hexal, Ranitidin Hexal, Ranitidin Merck NM, Ranitidin Recip och Ranitidin Sandoz. Företagen har nu tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev