Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinpodden som blandar högt och lågt

Publicerad: 20 februari 2016, 07:30

Podcasts blir alltmer utbrett. Med i genomsnitt 15 000 nedladdningar per avsnitt är Ronden mest populär i den medicinska genren.


Länk till innehåll

Det är torsdag kväll i källaren hemma hos Christian Unge, över­läkare på akutkliniken vid Karo­linska i Huddinge, och inspelningen av ett nytt avsnitt av Ronden ska rulla igång. Märit Halmin, specialistläkare i anestesi och intensivvård vid Danderyds sjukhus, har liksom Anders Ternhag, över­läkare på infektionskliniken vid Karolinska i Solna, anslutit hemifrån via en cykeltur.

Tre läkare. Ett samtal. Ingen ordning. Så lyder den programförklaring som Ronden deklarerat sedan starten 2013. Slagkraftig – men här råder god ordning och reda. Christian Unge har fullständig kontroll på svarta mikrofonställ, blå eller vita hörlurar och inspelningsdatorn. Trion är väl medveten om och hyggligt förberedd på avsnittets tre huvudämnen – ögat, hjärndöd och bajstransplantation.

– Just ämnesvalet är en av de stora behållningarna. Plötsligt har någon uppmärksammat ett ämne, en aktuell fråga och gått i gång på ämnet eller rent av skaffat sig extra kunskaper, förklarar Anders Ternhag.

Just den här torsdagen är ämnesvalen bland annat en följd av en äldre släkting som en gång fick ett öga förstört av en skidstav liksom av den något udda tidningsrubriken: Hjärndöd – nu avliden.

– Här råder aldrig brist på teman, påpekar Märit Halmin.

Ronden föddes när Christian Unge, inspirerad av amerikanska medicinska förebilder och några populära allmänt hållna svenska poddar, upp­manade Anders Ternhag att de skulle sjösätta Sveriges första medicinska podcast. Till att börja med, 2013, hade duon sällskap av läkarkollegan Totte Stub, som slutade på grund av tidsbrist, och i stället hoppade vännen Märit Halmin på.

Själva jämför trion förutsättningarna kring podden med att spela i ett band. Trion har i stort sett samma tänk, men besitter olika specialiteter. Ambitionen är att ventilera medicinska och sjukvårdsanknutna ämnen, vara underhållande och samtidigt upplysande.

– Vi måste varva högt och lågt. Det får inte bli enbart seriösa diskussioner om allvarliga ämnen eller våra egna tillkortakommanden som läkare till exempel, fortsätter Anders Ternhag som också tycker att arbetet med Ronden bidragit till hans egen fortbildning. Han lär sig via Ronden ofta nya saker om nya ämnen och får medhåll.

– Jag skulle definitivt bli mindre allmänbildad om vi lade ner Ronden i morgon, säger Christian Unge som också är den som klipper ihop de drygt 40 minuter långa avsnitten till publiceringen en vecka senare.

Responsen på podden har varit och är stor och nästan uteslutande positiv. Varje avsnitt laddas i genomsnitt ner 10 000 gånger hyggligt omgående i samband med publiceringen. Men avsnitt laddas ju också ner i efterhand.

– Publiken är förstås viktig. Och Ronden har totalt laddats ner drygt 900 000 gånger, påpekar Christian Unge.

Trion understryker att det inte är någon ren­odlad läkarpodd.

– Vi har ju ingen marknadsundersökning. Så vi vet inte riktigt vilka som lyssnar. Men att döma av reaktionerna kommer lyssnarna från många olika sjukvårdsprofessioner, säger Märit Halmin.

Det kommer till exempel kommentarer och synpunkter från såväl apoteks- som ambulanspersonal.

– Tror också personer med helt andra yrken, men som är intresserade av kroppen och sjukdomar, lyssnar och kanske gillar att få ett ”inifrån vården-perspektiv”, fortsätter Anders Ternhag.

Grundtanken är att lyssnarna ska förstå de stora dragen men inte behöver ha specialkunskap för att följa med i diskussionen.

Stämningen i den vitmålade källaren är avspänd men uppenbart målinriktad när Christian Unge petar igång inspelningen. Ronden lägger beslag på en hel del tid och energi. Men det är och förblir en renodlad fritidssysselsättning som inte genererar en enda krona. Trots att många poddar i dag är kommersialiserade med både sponsorer och reklam­intäkter har läkarna bakom Ronden inte ens tänkt tanken.

– Vi gör det här för att det är roligt och lite uppskattat, konstaterar Christian Unge och ber om full koncentration.

Inspelningen rullar igång och dagens första spörsmål är: Har du långkalsonger på jobbet?

Lyssna på Ronden:

RONDEN

Christian Unge

Ålder: 43 år.

Titel: Överläkare akutkliniken, Karolinska Huddinge.

Märit Halmin

Ålder: 36 år.

Titel: Specialistläkare anestesi och intensivvård, Danderyds sjukhus.

Anders Ternhag

Ålder: 44 år.

Titel: Överläkare infektionskliniken, Karolinska Solna och Folkhälsomyndigheten.

Fler svenska medicinska podcasts

Doktorpodden – Läkaren, Carl-Olof Svensson, på sjukvårdsrådgivningsföretaget Medhelp, svarar på patientfrågor som inte fick plats under läkarbesöken. Premiär på julafton, 2015. doktorpodden.se

Psykiatrikerna – Psykiaterna Anders Hansen och Simon Kyaga intervjuer forskare inom psykiatri. Nytt avsnitt varje månad. Startade i november 2015. psykiatrikerna.se

Hjärnpodden – Kristina Bähr, barnläkare och skolöverläkare för 26 skolor. Podcast om hur hjärnan fungerar på jobbet, vid stress och när vi lär oss. Sedan juli 2015. exist.libsyn.com/podcast

Akutsjukhuset – Medarbetares berättelser ur livet och vardagen på Danderyds sjukhus. Sedan oktober 2015. akutsjukhuset.com

Sinnessjukt – Om psykisk ohälsa med frilans­skribenten och författaren Christian Dahlström. Sedan februari 2015. sinnessjukt.se

KRISTOFER GUSTAFSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev