Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinpris till genforskare

Publicerad: 8 oktober 2007, 09:31

Nobelpriset i fysiologi eller medicin går i år till forskarna Mario Capecchi och Oliver Smithies, USA, och Martin Evans, Storbritannien. De får priset för sina upptäckter av "principer för att introducera specifika förändringar av gener i möss med användning av embryonala stamceller".


Pristagarnas upptäckter har bidragit till metoden riktad genmodifiering i möss, som nu används inom så gott som all biomedicinsk forskning.

Riktad genmodifiering används oftast för att inaktivera gener, så kallad gene knockout. Metoden har gjort det möjligt att förstå vilka funktioner gener har. I dagsläget har över 10 000 gener slagits ut hos möss.

Mario R Capecchi är född 1937 i Italien, men är numera amerikansk medborgare. Han tog sin doktorsgrad i biofysik 1967 vid Harvard University. Han är numera professor i humangenetik och biologi vid University of Salt Lake City i Utah.

Sir Martin J Evans är född 1941 i Storbritannien och är också verksam där. Han tog sin doktorsgrad i anatomi och embryologi 1969 vid University College i London. Han är numera vid School of Biosciences och professor i däggdjursgenetik vid Cardiff University.

 Oliver Smithies är äldst av pristagarna, född 1925 i Storbritannien men är numera amerikansk medborgare. Han tog sin doktorsgrad i biokemi 1951 vid Oxford University i England. Han är professor i patologi och laboratoriemedicin vid University of North Carolina, USA.

Nobelstiftelsen drabbades av teknikproblem bara en halvtimme innan årets medicinpris skulle presenteras. Stiftelsens hemsida gick inte längre att öppna. Enligt Nobelstiftelsens webb är det ett nätverksproblem - inte interna problem - som ligger bakom stoppet.

På tisdag kl 17.25 kommer Nobelkommittén till Svenska Läkaresällskapet i Stockholm och berättar om årets Nobelpris i fysiologi eller medicin. Mötet sänds direkt via webben och kan också ses i efterhand. Klicka på länken för att titta.

Klicka här Se samtliga medicinpristagare genom åren på Nobelstiftelsens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev