Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinpriser söker apotekssamarbete

Publicerad: 18 februari 2016, 14:24

Medicinpriser.se rullar igång sin första mediakampanj, presenterar en ny applikation för prisjämförelser och ett samarbete med Apotea.


Sedan förra veckan erbjuder sajten medicinpriser.se möjligheten att skanna ean-koden på förpackningen med en smartphone och omgående få en prisjämförelse. Företaget Medicinpriskoll i Malmö som står bakom sajten har parallellt med den nya appen också inlett en bred marknadsföringskampanj. Via väntrums-tv rullar under två månader en 30 sekunder lång presentationsfilm med företagets service på 1 400 tv-skärmar runt om i Sverige.

– Det gäller att sprida budskapet och kunskapen. Det är inte så många som känner till prisskillnaderna på medicin och det faktum att de uppdateras var tredje månad. Och 63 procent av alla som gör ett sjukbesök går sedan direkt till apoteket enligt statistiken, säger Justo Delblanco, vd på Medicinpriskoll.

Företaget lanserades i november 2015 och den grundläggande affärsidén består av att användarna enkelt ska kunna jämföra apotekens läkemedelspriser.

– Vi har fått god respons. Inte minst från långtidssjuka och  diabetesförbundet där många patienter upptäckt stora prisskillnader, fortsätter Justo Delblanco.

För att användarna ska kunna jämföra priserna skannar företaget dagligen apotekens alla online-priser. Kan man verkligen lita på resultatet?

– Så länge apotekens priser stämmer så är också våra uppgifter tillförlitliga, säger Justo Delblanco som har etablerat ett samarbete online med Apotea och nu uppvaktar övriga apotek.

Ett av dem är Apoteket AB som ännu så länge är kallsinniga till samarbete.

– Men att kunna möta kunderna med god digital service är förstås viktigt för oss också. Vi jobbar en hel del med det digitala, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket. Hon vill inte kommentera hur hon tror möjligheten till jämförelse kan komma att påverka prissättningen på mediciner på apotek.

Justo Delbanco har fler digitala utvecklingsidéer. Förutsättningar och villkor kring e-recept är ett område som man diskuterar med eHälsomyndigheten. Digital receptpåfyllning är ett annat. Push-notiser när och hur priset på din medicin förändras samt en digital karta med närmaste apotek.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev