Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinsk expert ifrågasätter blodprovtagning i dråpfallet

Publicerad: 3 februari 2010, 15:43

En expert i pediatrisk anestesi ifrågasätter de analyser som ligger till grund för dråpåtalet mot en läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna.


Per-Arne Lönnqvist, professor och överläkare i pediatrisk anestesi och intensivvård vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, förhördes i slutskedet av förundersökningen på begäran av den dråpanklagade läkarens advokat. Sedan tidigare har han uttalat sig i Dagens Medicins pappersutgåva om att han var skeptisk till ett eventuellt åtal.

Nu utvecklar Per-Arne Lönnqvist sina tankegångar i en intervju med TT. Bland annat hävdar han att den döda flickan kan ha fått i sig tiopental långt tidigare än när den åtalade läkaren påstås ha injicerat narkosmedlet.

– Det ser jag som en högst möjlig förklaring. Det är ju tyvärr så att vi inte alltid som vi ska noterar de läkemedel och de doser som är givna, säger han.

Per-Arne Lönnqvist påpekar också att det gick tre veckor mellan flickans död och att kroppen obducerades. Enligt honom skulle förklaringen till den extremt höga halten av tiopental i blodet kunna vara att blodprovet kommit i kontakt med fettrik vävnadsvätska.

– Om inte blodprovet är taget på ett helt adekvat sätt så finns det ingen möjlighet att bedöma vilken koncentration man egentligen har i blodet, säger han till TT.

Chefsåklagare Peter Claeson vill inte kommentera synpunkterna utan hänvisar till vittnesförhören med tre vetenskapliga råd, som han själv har åberopat som bevis i målet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev