Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinsk professor sågar regeringens forskningspolitik

Publicerad: 31 juli 2009, 11:00

Medicinsk professor sågar regeringens forskningspolitik

Regeringens sätt att fördela anslagen förstör den svenska forsningen. Det hävdar en professor i farmakologi.


Den borgerliga regeringen har beslutat att satsa 5 miljarder kronor extra på strategisk forskning fram till 2012. Initiativet välkomnas av Elias Eriksson, professor i farmakologi på institutionen för fysiologi och neurovetenskap vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Däremot är han mycket kritisk mot hur pengarna fördelas.

Elias Eriksson förespråkar systemet peer review, där enskilda forskargruppers ansökningar om pengar bedöms av andra forskare med kunskap inom samma område. Nu har Sverige lämnat den modellen och övergått till att låta större konstellationer av forskare konkurrera med varandra.

När det gäller fördelningen av de 5 miljarder kronorna hävdar Elias Eriksson att förändringen får allvarliga följder.

Ärendet inleddes med att Lars Leijonborg, på oklara grunder, bestämde att vi bör satsa på forskning om till exempel diabetes, men inte hjärt-kärlsjukdomar, och om cancer men inte infektionssjukdomar. Därpå vidtog en febril aktivitet vid universiteten, som hade att förmå sina forskare att än en gång avsätta tid åt att skriva ihop sig. Många anlitade dessutom utländska konsultfirmor, vars affärsidé är att spökskriva forskningsprogram fyllda av den moderna tidens floskler. Och dessa snabbt framtagna dokument kom sedan att bedömas av små grupper av utländska forskare, som ofta var okvalificerade för uppgiften, såtillvida att många av de ansökningar de hade att granska låg utanför det egna kompetensområdet , skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Nu uppmanar han den nye högskole- och forskningsministern Tobias Krantz (fp) att införa en ny fördelningsmodell.

Läs debattartikeln:

 Miljarder till forskning styrs av flumkriterier  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev