Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinsk utrustning för miljoner får stå oanvänd

Publicerad: 17 februari 2009, 09:34

Den nyinköpta utrustningen för mammografi på Lasarettet i Ystad kan bli stående oanvänd när verksamheten läggs ut på entreprenad.


För ett år sedan köpte Lasarettet i Ystad in ny mammografiutrustning för 8 miljoner kronor. Samtidigt specialanpassades lokalerna för mammografin. Bakgrunden var att Socialstyrelsen hade riktat kritik mot verksamheten.

Efter ombyggnaden har Region Skåne beslutat att mammografin ska läggas ut på entreprenad. Företaget Unilabs vann upphandlingen och tar över verksamheten den 1 april i år.

Det innebär att den nya utrustningen och de nyrenoverade lokalerna på Lasarettet i Ystad sannolikt kommer att stå oanvända.

– Mammografi är ingen sjukvård och behöver inte vara på sjukhuset. Det viktigaste är att hitta en central och lättillgänglig lokal för screeningverksamheten, säger Jarl Molin, marknadschef på Unilabs, till Ystads Allehanda.

Hässleholms sjukhus har också köpt in ny mammografiutrustning som kan bli stående utan att användas. Liliana Lindström (m), ordförande i Region Skånes avtalsutskott, tycker inte att politikerna har något ansvar för den uppkomna situationen.

– Det beror inte på att regionen gjort en dålig upphandling. Skulden får sjukhusen helt och hållet själva ta på sig, säger hon till Ystads Allehanda.

Relaterat material

Skånes mammografi drivs privat från nästa år

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev