Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinska professorer sågar regeringens forskningspolitik

Publicerad: 25 augusti 2009, 14:06

Regeringens politik hotar den svenska grundforskningen. Det hävdar 52 ledamöter i Vetenskapsrådets fem ämnesråd.


Forskarna har reagerat på ett förslag till förändringar i Vetenskapsrådets organisation. Regeringen vill styra forskningen så att mer resurser satsas på områden som anses strategiskt viktiga. Förslaget innebär även att antalet ledamöter i Vetenskapsrådets styrelse och i de fem ämnesråden bantas.

De 52 ledamöterna i ämnesråden anser att Vetenskapsrådets viktigaste uppgift är att stödja grundforskning. Enligt dem skulle de planerade förändringarna leda till att ett mer kortsiktigt tänkande tar över. Dessutom anser de att en bantning av styrelsen och ämnesråden leder till att Vetenskapsrådet dräneras på kompetens.

Risken är stor att felaktiga beslut tas på grund av politiska nycker och hugskott. Detta försvagar ytterligare den långsiktiga grundforskningen. Ämnesråden behöver fler ledamöter än nu för att fullgöra sina uppgifter! , skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bland dem som uppmanar forskningsminister Tobias Krantz (fp) att tänka om finns 13 ledamöter i Vetenskapsrådets ämnesråd för medicin. Det är professorerna Stefan Lohmander, Lil Träskman Bendtz, Mats Ulfendahl, Marie Wahren-Herlenius, Sven Enerbäck, Lena Carlsson, Ulf Lerner, Sven Bergström, Lena Kjellén, Birgitta Heyman, Anders Blomqvist och Charli Eriksson samt doktorn Ulrika Sehlstedt.

Läs debattartikeln:

 Nya ministern hotar svensk grundforskning  (i Dagens Nyheter)

Relaterat material

Medicinsk professor sågar regeringens forskningspolitik

Forskare ska få mer makt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev