Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medicinteknik granskas dåligt

Publicerad: 29 september 2010, 15:32

Fler och fler medicintekniska hudprodukter marknadsförs nu mot konsumenter. Men svaga krav på granskning av medicinsk dokumentation kan göra att produkterna inte håller vad de lovar.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelSwedish Medtech

Kylbehandling mot vårtor, silkespyjamas mot eksem, silikonolja mot huvudlöss, salvor och krämer mot klåda och akne. Det trängs allt fler hudprodukter klassade som medicinteknik på landets apotek och i hälsohandeln.

Många produkter marknadsförs med påståenden om olika medicinska effekter. Men det är inte självklart att produkterna håller vad de lovar. Det anser apotekaren Marie Lodén, som tidigare varit forskningschef på Aco hud och nu driver konsultföretaget Eviderm Institute.

– Kraven på granskning av klinisk dokumentation för medicinteknik är lägre än för läkemedel. För vissa lågriskprodukter är det till exempel inte nödvändigt att någon extern part granskar dokumentationen alls, säger hon.

Marie Lodén poängterar att många produkter har dokumentation. Silikonolja är till exempel förstahandsval mot huvudlöss, enligt Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation. Även silkespyamas mot eksem är en rekommenderad behandling enligt europeiska riktlinjer.

– Men i takt med att segmentet växer finns risk att konsumenter kan lockas att köpa produkter med tveksam effekt och som dessutom kan vara förvillande lika läkemedel. Här är det viktigt att till exempel apoteken är noga med vad man tar in i sitt sortiment.

Anna Lefevre Skjöldebrand är vd på branschorganisationen Swedish Medtech:

– Kravnivån är hög vad gäller klinisk data för alla medicintekniska produkter. Men vi har fått signaler om att en del företag som säljer konsumentprodukter tycks tro att kraven på marknadsföring är lägre än vad de faktiskt är. Det är viktigt att vi i branschen och Läkemedelsverket hjälps åt att få rätsida på detta, säger hon.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelSwedish Medtech

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev