Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medlare krävs för nytt avtal för Vårdförbundet

Publicerad: 5 mars 2008, 09:16

– Vi behövde få lite mer pengar.
Så motiverar Margareta Öhberg, Vårdförbundets chefsförhandlare, beslutet att kalla in medlare i förhandlingarna med Sveriges Kommuner och Landsting.


Vårdförbundets avtal med Sveriges Kommuner och Landsting gäller till den 31 mars. För några veckor sedan var förhandlingarna om ett nytt avtal intensiva och parterna verkade vara nära en lösning.

Men i torsdags, den 28 februari, meddelade parterna i ett gemensamt uttalande att de har beslutat att kalla in medlare.

Margareta Öhberg, chefsförhandlare för Vårdförbundet, slår fast att det är pengarna som oenigheten handlar om.

Vårdförbundet har framfört krav på löneökningar på 1 700 kronor i månaden. Dessutom vill förbundet ha något som det kallar en lägsta accepterade lön.

– Vi behövde lyfta de medlemmar som ligger för nära eller till och med under undersköterskornas lönenivå. Vi hittade inget bra sätt för det och då tyckte båda att det var bättre att be om hjälp i stället för att sluta i oenighet, säger Margareta Öhberg.

Kräver kortad arbetstid

Enligt henne var parterna överens om att specialistutbildningen behöver ses över och att arbetsgivare och fack behöver göra ett gemensamt arbete kring arbetstid och hälsa.

– Sedan ville vi ha förkortad arbetstid för de medlemmar som arbetar på rotationstjänstgöring, det vill säga både dag, kväll och natt. Dessutom ville vi ha samma villkor som läkarna vad gäller bruten dygnsvila under beredskap, säger Margareta Öhberg.

Bland medlemmarna runt om i landet jäser missnöjet med lönerna och på många platser hålls demonstrationer och protestmöten.

På Gotland har förbundet gjort en namninsamling som lämnas över till kommunens högsta chefer i dag, onsdag den 5 mars. I Västmanland höll medlemmarna en manifestation vid landstingets fullmäktigemöte den 20 februari.

– Vi har väldigt mycket stöd från medlemmarna just nu och det är mycket upprördhet bland dem, säger Margareta Öhberg.

Vårdförbundet hoppas att ett nytt avtal ska vara i hamn i vecka 13, precis i tid innan det gamla löper ut.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev