Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Medstop och Hjärtat betalar ingen praktiklön

Publicerad: 15 februari 2011, 07:44

Fler kedjor gör som Apoteket AB och avskaffar ersättningen till studenter som gör praktik.
(Ny version 15/2, kl 15.00)


– Vi förstår att studenterna upplever det som en försämring, men om vi ser till hur praktiken har utvecklats under åren så har den i dag mycket högre grad av handledning. Man ska inte räknas som en del av driften utan vara en student, säger Charlotte af Klercker, presschef på Apotek Hjärtat, till Dagens Apotek.

Enligt Charlotte af Klercker kommer praktikanterna på Apotek Hjärtat att få ännu mer handledning från och med i höst, när ersättningen inte längre betalas ut.

– Det blir en naturlig följd av detta beslut att det blir ett tydligare fokus på handledning, säger hon.

”Vi har jämfört liknande utbildningar inom Sverige och Europa och vi har funnit att det i allmänhet inte utgår praktikersättning när praktiken ligger inom utbildningen.” Så skriver Apotek Hjärtat till Sveriges farmacevtförbund, som frågat apoteksaktörerna vilka villkor de kommer att erbjuda sina praktikanter från och med i höst.

Medstop diskuterar fortfarande hur praktikanternas villkor ska se ut, men enligt HR-chef Gunilla Winlund blir det ”med stor sannolikhet” ingen ersättning. Hon tror inte att detta kommer att leda till att särskilt många apotekarstudenter väljer bort praktiken.

– Jag tror att det finns annat som gör att du satsar fem år av ditt liv på en bana. Det är nog inte enbart för att du har praktikantlön sista terminen, det känns lite långsökt, säger hon till Dagens Apotek.

Hon får medhåll av Charlotte af Klercker, som tror att den nya apoteksmarknaden kommer att locka farmaceuter till sig.

– Det faller sig naturligt att med ökad valfrihet följer ett större intresse bland apotekar- och receptariestudenterna för att söka sig till apoteken, säger hon.

Praktikanterna på Apotek Hjärtat kommer att få betalt för fördyrade omkostnader i samband med praktiken, men kedjan har inte fattat beslut om hur denna ersättning ska se ut ännu. Studenterna som gör praktik på Apoteket AB kan få ersättning med upp till 500 kronor per vecka för omkostnader.

Boris Pendic, ordförande för studentsektionen på Sveriges farmacevtförbund, väntar fortfarande på besked från de andra aktörerna. Han beklagar att fler kedjor nu väljer att inte betala någon ersättning till praktikanterna.

– Det var det jag var rädd för. Jag tycker att det är beklagligt att de stora kedjorna väljer att följa Apoteket AB i stället för att profilera sig genom att satsa på en bra kompetens på sina apotek och säkra sin framtida arbetskraft, säger han.

Fram till i höstas var apotekarstudenternas lön reglerad av avtal med fackförbunden. I september sades avtalen upp.

Åtta apoteksföretag meddelade i november att de kommit överens om att varje företag skulle fatta beslut om ersättningen till praktikanterna på egen hand. Praktikplatserna kommer att fördelas mellan företagen utifrån deras respektive marknadsandel.

De studenter som gör praktik under våren har fått ersättning på samma nivåer som tidigare. Men från och med i höst är det upp till varje företag om de vill betala eller ej.

I början av februari meddelade Apoteket AB att företaget från och med i höst inte kommer att betala någon ersättning till blivande apotekare och receptarier som gör praktik på apoteken.

Hittills har apotekarstudenterna, som gör praktik i 26 veckor, fått en praktiklön på 12 650 kronor i månaden i början av praktiken, med en höjning till 14 400 kronor efter att praktikanten fått behörighet att expediera recept. Receptarierna har fått en gratifikation på 9 200 kronor efter sin praktikperiod på tio veckor.

Relaterat material

Studentkår protesterar mot de nya praktikvillkoren

Bråttom med praktikbesked

Ingen praktiklön i höst

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev