Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Melvin Samsom får fortsatt förtroende

Publicerad: 12 december 2017, 08:37

Karolinska universitetssjukhusets sjukhusdirektör sitter kvar i sin stol. Samtidigt uppmanar sjukhusets styrelse Melvin Samsom att vara mer kreativ kring framtida utmaningar.


Ämnen i artikeln:

Nya Karolinska Solna, NKSKarolinska universitetssjukhusetStockholms läns landstingMelvin Samsom

Karolinska kan inte ensamt skyllas för problem med personalbrist och vårdköer. Det säger sjukhusets styrelseordförande Anders Ekblom i en intervju med Svenska Dagbladet där det också framgår att sjukhusdirektör Melvin Samsom får fortsatt förtroende.

– Det är ett delat ansvar med andra sjukhus och med ägarna i den centrala landstingsledningen, säger Anders Ekblom till tidningen.

Enligt ett pressmeddelande från Karolinska har Melvin Samsom vid ett styrelsemöte under måndagen också pekat ut den strategiska inriktningen för sjukhuset inför 2018.

■ Sjukhuset ska fokusera på sitt nya uppdrag att härbärgera den mest specialiserade sjukvården i landstinget. Ett uppdrag som också medför en planerad minskning av sjukhusets totala budget med en miljard kronor.
■ Sjukhuset ska öka sin effektivitet genom bland annat ökad dagkirurgisk verksamhet och ”workshifting”, där exempelvis sjuksköterskor får mer tid att utföra sina specifika arbetsuppgifter.
■ Sjukhuset ska fullborda flytten till Nya Karolinska Solna. Under 2017 klarade sjukhuset bara av att genomföra hälften av den verksamhetsflytt som var planerad, men nästa år ska alltså allt resterande flyttstök klaras av. I samband med flytten ska sjukhuset även fokusera på att få ett stabilt it-system i NKS.
■ Sjukhuset ska bli en mer attraktiv arbetsgivare med hjälp av bland annat kompetensstegar och förbättrat ledarskap. Enligt pressmeddelandet är löner och arbetstidsmodeller även något som sjukhuset ”tittar igenom”.

Anders Ekblom säger till Svenska Dagbladet att styrelsen nu vill utmana sjukhusledningen att vara mer kreativ, speciellt när det kommer till den sista punkten, att Karolinska ska var en attraktiv arbetsgivare. Styrelseordföranden efterlyser mycket mer arbete med ledarskap, karriärvägar, arbetstidsmodeller och löner.

– Vi måste ta ut svängarna ordentligt och våga diskutera en differentiering av lönerna efter vilken arbetsbelastning och vilken kompetens man har, säger han till tidningen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev