Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Meningokockinfektioner ökar kraftigt

Publicerad: 13 mars 2013, 09:14

Fjolårets statistik visar en trefaldig ökning av meningokockinfektioner hos svenskar över 50 år. Smittskyddsinstitutet kan inte svara på varför.


– Meningokocker kan bete sig på underliga sätt, men visst är det en ökning, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Mellan 2007 och 2011 har antalet svåra fall av meningokockinfektioner hos svenskar över 50 år legat på i genomsnitt 19 fall per år.

2012 registrerades 56 fall. Någon möjlig orsak vill Tiia Lepp inte ens spekulera i.

– Nej, nej! Vi har inte tillräckligt med klinisk information om fallen. Vi har sett en spridning av sero­grupp Y-infektioner sedan 2007, och det är den vanligaste gruppen hos äldre. Det kan vara en normal fluktuation men fortsätter det så här så ska vi titta närmare på det, säger Tiia Lepp och förklarar att årets två första månader i stort sett följer fjolårets vad gäller både antalet fall och åldersfördelning.

Någon ökning liknande den i Sverige 2012 har inte heller hittats vid en jämförelse med övriga Europa.

Danmark har visserligen tidigare haft en ökning av antalet svåra meningokockinfektioner, men den drabbade barn och unga och i dag har antalet fall normaliserats igen.

Även Norge har haft en ökning av andelen meningokocker av samma genomgrupp som den som nu ökat mest i Sverige, men incidensen i grannlandet i väst var lägre än här.

– Mönstret verkar skilja sig mycket mellan länder, säger Tiia Lepp.

Fjolårets ökning av meningokockinfektioner har dock inte lett till någon ökad dödlighet och inget tyder heller på någon ökning av stammar med nedsatt antibiotikakänslighet.

– Nej, vi ser inget alarmerande där, säger Tiia Lepp.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev