Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mentorsprogram ger många nya insikter

Publicerad: 21 oktober 2016, 13:31

Ett mentorsprogram fick diabetesforskaren Linda Ahlkvist att söka sig utanför universitetet. För henne har programmet öppnat dörrar till en helt ny värld.


Ämnen i artikeln:

Region SkåneLunds universitet

Varje år väljs 16 doktorander ut till att få delta i ett mentorsprogram som arrangeras av den icke vinstdrivande organisationen Mentlife i samarbete med Lunds universitet. Programmet innebär att doktoranderna får tillgång till en mentor inom näringslivet, samtidigt som de bjuds in till seminarier, studiebesök, workshops och träffar med andra doktorander och deras mentorer.

Linda Ahlkvist, doktor i typ 2-diabetes, tillhör den första kullen ”mentees” som gått på Mentlifes mentorsprogram sedan starten 2013.

– För mig var det en riktig ögonöppnare. Jag hade siktet inställt på en karriär inom universitetsvärlden och när jag började på Mentlife var det som att en helt ny värld öppnade sig.

För Linda Ahlkvist har programmet inneburit att hon fått verktyg och motivation för att söka sig utan­för universitetet. Där har hon fått tips på möjliga arbetsplatser, tjänster hon kan söka och hur hon ska gå tillväga för att söka dem. En viktig del för henne har också varit att hon fått hjälp med hur hon ska skriva sitt cv för att det ska vara anpassat till näringslivet.

– Jag tror att mentorsprogrammet har betytt mycket för vart jag har sökt mig någonstans och var jag har hamnat.

Linda Ahlkvist disputerade vid årsskiftet. Hon har släppt fem forskningsrapporter och i dag är hon anställd av Region Skåne där hon arbetar som studiekoordinator på Trialnet, ett nätverk av internationella forskarcenter för typ 1-diabetes.

Lars Erik Edholm är styrelseord­förande och grundare av Mentlife. Enligt honom vet inte doktoranderna så mycket om hur det ser ut utanför akademien. Detta samtidigt som många kommer att behöva söka sig till näringslivet efter disputation, då det inte finns arbete till alla inom universitetsvärlden. Och Linda Ahlkvist håller med:

– Jag gick med i Mentlife för att få en inblick i life science-världen, vilket man inte får annars som doktorand på universiteten. Det är väldigt universitetsfokuserat och inriktat på att man ska fortsätta inom universitetsvärlden, och har man inget eget kontaktnät inom näringslivet så är mentorsprogrammet toppen!

Genom sina egna erfarenheter inom läkemedelsindustrin, som doktorand, forskare, avdelningschef, mentor och konsult, kom Lars Erik Edholm på idén att han ville hjälpa doktorander att lära sig mer om näringslivet.

– Jag såg ett behov, forskar­utbildningen genererar doktorander och vi vill hjälpa doktoranderna att komma ut i näringslivet, för de som vill det såklart. Och industrin behöver duktiga forskare.

Han berättar att samarbetet mellan universitet och forskningsindustrin har gått i vågor genom åren och den senaste tiden har de glidit i sär.

– Vår mission är att bygga upp en varaktig plattform för att stödja doktorander som söker en karriär utanför akademien. Vi vill också under­lätta samarbetet mellan akademien och life science-industrin.

Kort om Mentlife

■ Mentlife startades 2013 av Lars Erik Edholm (bilden), analytisk kemist med ett förflutet som adjungerad professor på Lunds tekniska högskola och tidigare chef över en forskningsgrupp på AstraZeneca.
■ Mentlife är anslutet till Lunds universitet och fakulteterna medicin, naturvetenskap och maskinteknik. Det är en icke-vinstdrivande organisation där syftet är att ge doktorander en inblick i hur en karriär inom industrin kan se ut, genom ett mentorsprogram.
■ Mentorer hämtas från life science-industrin och matchas med doktorander som forskar inom samma vetenskapliga område.

Källa: Mentlife

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev