Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer allergi bland sjuksköterskor som allergitestar

Publicerad: 20 november 2012, 14:29

Sjuksköterskor som allergitestar patienter löper högre risk än allmänbefolkningen att själva drabbas av astma eller allergi.


På onsdag, på Allergistämman i Göteborg, presenterar Astma- och allergisjuksköterskeföreningen den kartläggning som visar att sjuksköterskor som allergitestar patienter utsätts för risk att själva drabbas av allergi eller astma, berättar Vårdfokus.

För Dagens Medicin berättar Pia Kalm-Stephens, sekreterare i föreningen, att 418 av föreningens 582 medlemmar har deltagit i studien. Resultaten visar bland annat att 21 procent av dessa under det senaste året har haft besvär med pipande eller väsande andning. Detta ska enligt Pia Kalm-Stephens vara fyra procentenheter mer än om man jämför med europeiska siffror, där kvinnor ur allmänbefolkningen och som är i samma åldersgrupp som sjuksköterskorna ingår.

Astma- och allergisjuksköterskeföreningens kartläggning visar också att 17 procent av sjuksköterskorna som i sitt jobb utsatts för allergen och luftvägsirriterande ämnen har astma, att jämföra med 13 procent i det europeiska resultatet.

Pia Kalm-Stephens betonar dock att sjuksköterskor som har syskon eller föräldrar med allergi eller astma, och även har en ärftlig disposition för dessa, i högre grad verkar arbeta med just dessa patientgrupper. Ungefär 51 procent av de svarande sjuksköterskorna hade syskon eller föräldrar med allergi eller astma. Därför ska undersökningen i första hand ses som en kartläggning av arbetsmiljön, anser Pia Kalm-Stephens.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev