lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer än var femte inlagd över 65 tog antidepressiva

Publicerad: 11 april 2014, 13:05

Nu kartläggs användningen av antidepressiva läkemedel hos patienter äldre än 65 år. Frågan är om preparaten förskrivs för lättvindigt.


Mer än var femte patient över 65 år som är inlagd på Akademiska sjukhuset i Uppsala står på antidepressiva läkemedel, enligt preliminära resultat av sjukhusets kartläggning.

– Vårt intryck är att preparaten skrivs ut allför lättvindigt och att många äldre skulle behöva annan hjälp mot sin nedstämdhet och ensamhet, säger Matilda Bertell, farmaciutstudent vid Uppsala universitet som genomför kartläggningen, i ett pressmeddelande från Akademiska sjukhuset.

Initiativet till karläggningen i Uppsala togs av Björn Olsen, infektionsläkare och professor, som noterat att förvånansvärt många inneliggande patienter tar läkemedlen.

För äldre ger antidepressiva SSRI- och SNRI-preparat en ökad risk för biverkningar exempelvis magtarmblödningar, särskilt i kombination med antiinflammatoriska läkemedel. Risken är också större för sänkt natriumvärde som bland annat kan ge yrsel som ökar risken för fallolyckor.

Cirka 200 patienter ingår i kartläggningen som ska vara klar i sommar. Resultatet kommer att jämföras med en studie på Stockholms sjukhem 2003. Den visade att äldre fick antidepressiva läkemedel förskrivna på för lösa grunder och att det brast i diagnostisering, dokumentation och uppföljning.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev