Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer betalt första gången ska stoppa återinläggning

Publicerad: 21 november 2012, 10:03

Med pengar som lockbete ska mottagningar, kliniker och rehabiliteringsverksamheter förmås att samarbeta mer. Uppfinningsrikedomen är det inget fel på.


I Jönköping ska sjukhusen få mer betalt om de undviker återinläggningar.

– Vi ska ge sjukhusen mer betalt för förstagångsinläggningar av hjärtsvikts- och KOL-patienter.

Men om patienten, under en tremånadersperiod, kommer tillbaka inom 30 dagar får klinikerna ingenting betalt för detta. Det har de ju redan fått, berättar Mats Bojestig, sjukvårdsdirektör i Landstinget i Jönköpings län.

Förhoppningen är att patienterna i samband med utskrivning säkras ett så bra omhändertagande att de inte behöver komma tillbaka till sjukhuset snart igen.

– Det här är lite klurigt men vi vill testa och se om detta kan få effekt, säger Mats Bojestig som sjösätter försöket efter nyår.

Ett pilotprojekt i Landstinget i Östergötland innebär att slutenvården på Vrinnevisjukhuset och öppen­rehabiliteringen får dela på en miljon kronor om de tillsammans klarar av vissa uppsatta mål inom strokevården.

– Vi utgår från patienten och vill skapa en trygg övergång mellan sluten­vård och öppenvård. Vi har försökt hitta relevanta mål som förbättrar samarbetet och rehabiliteringen, berättar Lena Törnfeldt, processamordnare inom rehabilitering och äldrevård.

Bland annat ska personal från den öppna rehabiliteringen besöka patienten på sjukhuset före utskrivning och rehabilitering i hemmet ska påbörjas inom tre dagar. Trombolysbehandling finns också med som grund för ersättningen.

– Vi är inte riktigt i mål än, vi får inte ut vad vi förväntat oss, men detta är fortfarande ett nytt projekt där vi bland annat behöver förbättra hur vi samlar in data, säger Lena Törnfeldt.

Inom primärvården i Skåne planeras projekt som ska förtydliga behandlings- och betalningsansvaret i gränssnittet mellan öppen- och slutenvård.

Dessutom kommer regionen under 2013 att lägga större vikt vid ersättningarna till vårdcentraler som deltar i vård- och omsorgsplaner och som har läkemedelsgenomgångar för äldre.

Relaterat material

Nya modeller för ersättning på väg

Svårt att följa upp om systemen fungerar

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev