Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer jobb och mer pengar för sjuksköterskor i Sörmland

Publicerad: 14 mars 2013, 11:03

Landstinget Sörmland höjer lönerna för vårdpersonalen, men säger samtidigt upp det lokala avtalet om arbetstidsförkortning.


Det senaste löneavtalet i Sörmland innebär en satsning på 8,5 procent som sjuksköterskorna i landstinget får dela på.

”En historisk satsning” menar den politiska majoriteten i Landstinget Sörmland.

– I budget för 2013 har landstingsmajoriteten (S, MP, FP) avsatt särskilda medel för satsningar på yrken där vi i dag har stora rekryteringsbehov. Jag är därför glad att landstinget och Vårdförbundet nu har enats kring en historisk lönesatsning för sjuksköterskorna, säger finanslandstingsrådet Åsa Kullgren (S) i ett pressmeddelande.

Rent konkret innebär satsningen en löneökning på 800 kronor i månaden, plus ett extra utrymme för individuella löneförhandlingar. Utöver det kommer vissa grupper, som specialistsjuksköterskor och personal i vårdtunga verksamheter, få lite extra.

Men i samband med förhandlingarna meddelande landstinget att även det lokala avtalet om en arbetstidsförkortning sägs upp, något som det lokala Vårdförbundet protesterade mot.

Ulla Jordan, ordförande för Vårdförbundet i Södermanland, säger till Dagens Medicin att hon är ganska nöjd med pengarna, men inte med de nya arbetstiderna.

– Vi är inte nöjda med att arbetstidsförkortningen försvinner. Den har arbetsgivaren ensidigt sagt upp. Men det är ett kollektivt avtal som de har rätt att säga upp, säger hon och fortsätter:

– Men det har funnits mer pengar i löneöversynen än vi är vana vid. Men det behövs för att rätta till lönestrukturen och för att de ska kunna rekrytera mer personal.

Den politiska ledningen i landstinget menar att det var nödvändigt att säga upp avtalet om arbetstidsförkortning. Resonemanget bygger på att om fler arbetar fler timmar kommer färre att behöva arbeta mindre övertid.

Men det håller inte Ulla Jordan med om.

– Naturligtvis får de ut mer arbetad tid. Men det kommer inte lösa bristen på sjuksköterskor.

Nästa steg för Vårdförbundet är att se till så att arbetsgivaren håller sina löften i förhandlingarna

– De har pratat om kompetensutveckling och att den extra tiden ska användas till arbetsmiljöförbättrande åtgärder. Det måste vi vara med och bevaka, säger hon.

Enligt Ulla Jordan saknades det ett 50-tal sjuksköterskor i Landstinget Sörmland i början av året, främst grundutbildade sjuksköterskor.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev