Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer krävs för att undvika journalhaveri

Publicerad: 8 juli 2013, 13:16

Prioritera en säker drift framför utveckling och upprätta en bättre krisplan. Det är två av de åtgärder som Stockholms läns landsting föreslår för att minska riskerna för ytterligare haverier i journalsystemet.


I juni inträffade två driftstopp i Stockholms läns landstings mest använda journalsystem, Take Care. Vid ett tillfälle stod systemet still i sex timmar.

Nu har en analyskommission som är tillsatt av Centrum Samverkan Take Care kommit med en delrapport om driftstoppen. Där slår man fast att problemen berodde på fel i operativsystemet och att de förvärrades på grund av eftersatt underhåll samt andra tekniska brister.

Vid båda avbrotten aktiverades den så kallade läskopian, en reservlösning för att kunna läsa journaler men det var långa svarstider vilket orsakade stor frustration i verksamheterna. Det visade sig att rutinerna för att uppdatera läskopian inte hade följts i flera verksamheter. Felet i operativsystemet i kombination med de långa svarstiderna på läskopian ledde till att verksamheterna drabbades hårt.

Rapporten är tydlig med att de åtgärder som hittills gjorts inte räcker för att minimera risker för ytterligare stopp. Man föreslår bland annat:

• Att läskopian kvalitetssäkras så att den har full prestanda.

• Omgående förbättringar när det gäller att återläsa och starta om TakeCare i syfte att minimera och helst eliminera dataförluster vid haverier.

• Att en stabil drift prioriteras framför eventuell nyutveckling.

• Att resurser tillsätts för att kunna genomföra fullskaliga tester inför en driftsättning, för mer kvalitativa leveranser.

• En bredare krisplan med bättre rutiner där alla är mer säkra på sin roll och sitt ansvar om något händer.

• Att täta säkerhetsgranskningar genomförs i enlighet med gällande riktlinjer för informationssäkerhet.

Ingen patient kom till skada under driftsstoppen men chefläkarna i TakeCares policygrupp har gemensamt anmält driftavbrotten enligt lex Maria.

Läs delrapporten i sin helhet.

En slutrapport från analyskommissionens arbete kommer i början av hösten.

Relaterat material

”Febrilt arbete med att hitta felet”

Orsak till datahaveri okänd

MP: ”Take Care en patientfara”

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev