Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Mer läkarsamarbete kan hjälpa hjärtsjuka reumatiker

Publicerad: 27 november 2008, 14:16

Läkare som jobbar med reumatism och hjärt-kärlsjukdomar måste bli bättre på att samarbeta. Det kräver Solbritt Rantapää-Dahlqvist, professor i reumatologi vid Umeå universitet.


Personer som lider av ledgångsreumatism har större risk att dö av hjärtinfarkt än de som inte har inflammatoriska ledsjukdomar. Detta är inte något nytt, men fortfarande måste samarbetet bli bättre mellan allmänläkarna och de som jobbar på akut- och specialistavdelningar. På så sätt kan läkarna snabbare upptäcka förhöjda nivåer av blodfett och blodtryck hos reumatiker, tror Solbritt Rantapää-Dahlqvist, som ledde ett symposium om frågan på Riksstämman i dag.

–  Patienter med ledgångsreumatism som söker akutvård för att hon eller han har ont i bröstet får många gånger fel diagnos, just för att läkaren tror att det är reumatismen som orsakar värken, säger hon.

Hon pekar på undersökningar som visar på likartade inflammatoriska förändringar i kroppen hos personer med åderförkalkning som hos dem som har reumatism.

Trots detta behövs det enligt Solbritt Rantapää-Dahlqvist fler studier för man säkert ska kunna svara på varför reumatiker har lättare att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och om denna grupp skulle kunna bli hjälpta av till exempel läkemedel som sänker det farliga LDL-kolesterolet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev