Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer pengar gör glesbygd lockande

Publicerad: 2 mars 2016, 06:47

Kartläggningen är gjord i februari 2016. Ändringar kan ha skett därefter. Källa: Sjukhusens egna uppgifter. Lönen för Mariehamn är 3 720.74 Euro. Summan i tabellen baseras på växlingskursen den 22/2-2016.

Foto: Daniel Eriksson GRAFIK: Elin Brander

Vill du ha fet plånbok under AT:n – styr kosan norrut. Men se framförallt till att löneförhandla, tycker facket.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenHelsingborgs lasarettLycksele lasarett

De AT-läkare som väljer Lycksele får i år högst löner, om man räknar bort Mariehamn, där lönerna i svenska kronor räknat svänger i takt med eurokursen. Topp tio domineras också av norrländska sjukhus.

– Hos oss tar man ett stort ansvar och vi vill att det ska löna sig, säger HR-partner Anna Mattsson på Lycksele lasarett.

Det är visserligen lite knepigt att rekrytera folk i glesbygd, men detta har inte varit ett ”levande argument” i lönesättningen, enligt henne.

– Visst märker vi av att vi sitter i Norrlands inland, men vi hittar dem vi vill ha.

I botten bland dem som ger ingångslön i 2016 års löneläge trängs de skånska sjukhusen med dem i Västra Götalands län. Men skillnaderna är inget problem, enligt Lena Eidevall, AT-chef på Helsingborgs lasarett.

– I stora landsting har vi ju inte rekryteringsproblem på samma sätt som i glesbygden. Vi har oerhört många sökande och alla får inte plats.

Ska inte lönesättningen baseras på individuella kvalifikationer?

– Jo. Men varje landsting bestämmer ändå ingångslönen och den styrs också av marknaden. Här har man i stället korta resor, väl­bemannade mottagningar och andra fördelar.

Är det något som blivande AT-läkare har synpunkter på?

– Alla vill naturligtvis ha upp sin lön, och jämför med andra landsting. Men jag har inte varit med om någon som valt bort att göra AT här på grund av lönen.

Emma Spak på Sveriges yngre läkares förening, Sylf, tycker inte heller att det är konstigt att AT-läkare får högre ingångslöner där det är svårare att rekrytera. Däremot slarvar sjukhusen med att erbjuda löneförhandling – bara fyra av tio nya AT-läkare hade löneförhandlat enligt Sylfs senaste AT-rankning.

– Och även om man har en löneförhandling konstateras det inte sällan att alla får samma ändå. Då blir det inte en individuell lönesättning värd namnet.

Vad ska man titta på utöver löneläget när man väljer AT-placering?

– Kolla upp att du är en bra matchning till sjukhuset. Vissa vill jobba mycket jour, andra forska, andra vill jobba självständigt. Kontrollera hur det fungerar med utbildning, handledning och kurser. Det är också bra att prata med till exempel lokala Sylf och hur sjukhuset har legat i AT-rankningen.

Läs mer om löner, ensamjour, boende och annat  i AT-GUIDEN.

Emma Spaks löneförhandlartips

■ Blanda inte ihop anställningsintervju med löneförhandling. När du blir erbjuden jobbet: Säg att du är intresserad men vill förhandla om lön och villkor.
■ Tänk igenom din ambitionsnivå och sätt en lägre smärtgräns.
■ Tänk igenom vilka egenskaper du har och hur de kan bidra till verksamheten. Framhåll även andra erfarenheter än direkt vårdrelaterade. Har du ledarerfarenhet från ideell verksamhet, pratar du flera språk, har du forskat?
■ Tänk på att det finns annat att förhandla om än lön. Exempelvis ledigheter, specifika kurser, möjlighet att forska på arbetstid.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev