torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer pengar till demensutredning

Publicerad: 3 december 2012, 13:02

Den styrande Femklövern i Skåne vill höja ersättningarna för olika typer av behandling och utredningar på vårdcentralerna.


Det är vårdcentralernas möjligheter att jobba mer med hälsofrämjande åtgärder, äldres hälsa och specialiserad vård som ska förbättras. Det skriver partierna bakom Femklövern; Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

Bland annat ska pengar satsas på fysisk aktivitet på recept, FAR, och ersättningarna för demensutredning ska höjas från 3 500 kronor till 5 000 kronor. Dessutom höjs ersättningen för läkemedelsgenomgångar från 400 till 1 000 kronor, och för genomförda vårds- och omsorgsplaner i samverkan med kommunen, VOPS, från 800 kronor till 2 000 kronor.

– Med dessa åtgärder vill vi aktivt bidra till att de skånska vårdcentralerna ännu bättre ska kunna ta hand om sina patienter. Det kan vara genom ett ökat fokus på levnadsvanor, där de 5,5 miljoner kronor vi satsar på fysisk aktivitet på recept får stor betydelse, och genom de många stimulansåtgärder kring äldres hälsa vi nu inför och förstärker, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen, i ett pressmeddelande.

Partierna vill även att mer specialistvård utförs på vårdcentralerna. Därför införs en ny modell för ersättning av medicinsk service, som bedöms tillhöra specialiserad vård. Det innebär att vårdcentralerna ska kunna ta betalt för undersökningar och prover som tidigare inte var möjligt, skriver partierna i pressmeddelandet.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev