Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer pengar till sjukhuskyrkor

Publicerad: 12 september 2013, 12:48

Regeringen höjer stödet till den andliga vården inom sjukvården med tre miljoner kronor. Pengarna ska användas till mer personal på landets sjukhuskyrkor.


Satsningen i regeringens höstbudget innebär att stödet till sjukhuskyrkorna ökar från 9 till 10 miljoner kronor per år under åren 2014-2016. Totalt arbetar omkring 350 personer i landets sjukhuskyrkor. De statliga bidragen finansierar omkring 50 av dessa tjänster.

Majoriteten av dem som arbetar med den andliga vården kommer från Svenska kyrkan och ett 50-tal kommer från andra kristna samfund. Dessutom finns en sjukhusimam, åtta muslimska koordinatörstjänster och två buddhistiska koordinatörer.

Syftet med regeringens satsning är att sjukhuskyrkorna nu ska kunna anställa ytterligare några medarbetare.

– I situationer när livet ställs på sin spets, vid sjukdom eller olyckor, har många människor ett behov av att ge uttryck för andliga och existentiella frågeställningar. I de sammanhangen är samfunden en otroligt viktig resurs för sjukvården. Att efterfrågan på deras närvaro och kompetens ökar bevisar att behovet är stort, säger civilminister Stefan Attefall (KD) i ett pressmeddelande.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev