Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer samarbete kan rädda liv

Publicerad: 3 februari 2009, 13:30

Mer samarbete kan rädda liv

Ambulanspersonal och andra som rycker ut till särskilt svåra olyckor måste bli bättre på att kliva in på varandras ansvarsområden, enligt svenska forskare.


Forskarna Johan Berlin och Eric Carlström vid Högskolan Väst i Trollhättan har varit ute och studerat insatser på olycksplatser i sammanlagt 248 timmar. Dessutom har de intervjuat 80 personer om deras arbete. Slutsatsen är att det finns utrymme för förbättringar.

Vid de flesta olyckor anser forskarna att det är bra att upprätthålla en tydlig gräns mellan ambulanspersonalens, räddningstjänstens och polisens arbetsuppgifter. Samtidigt finns det särskilt svåra situationer där de olika yrkesgrupperna kan hjälpa och avlasta varandra. Då gäller det att bli bättre på att ta egna initiativ.

– När det bränner till måste man kunna kliva över yrkesgränserna utan att tveka. Vi förlorar liv om vi är för tröga i hanteringen, säger Eric Carlström i ett pressmeddelande.

Forskarna vill också ge räddningstjänstens insatsledare större ansvar, på bekostnad av ambulanspersonalens platsbefäl. Dessutom anser Johan Berlin och Eric Carlström att de tre yrkesgrupperna måste få bättre möjligheter att kommunicera med varandra via radio.

Relaterat material

Sjuksköterskor tvekar att utföra återupplivning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev