Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer tillsyn ska få bukt med skillnader

Publicerad: 26 juni 2013, 06:46

Statlig tillsyn för att minska skillnader i vården och mer kvalitetsinformation till patienten. Det är några av Patientmaktsutredningens förslag.


Patientmaktsutredningen lämnar i dag, onsdag, sitt slutbetänkande till socialminister Göran Hägglund (KD).

Utredaren Johan Assarsson presenterar huvuddragen i sitt förslag på Dagens Nyheters debattsida. Där skriver han att det är naturligt att det finns en del skillnader i vården mellan olika landsting och att detta i vissa fall kan bidra till hälso- och sjukvårdens utveckling.

”Att däremot medicinsk kvalitet och medicinska resultat inom de stora folksjukdomarna kan skilja så mycket mellan landstingen är – i ett land med cirka tio miljoner invånare – vare sig rimligt eller något som måste accepteras med hänvisning till det kommunala självstyret.”

Stora skillnader i medicinska resultat på landstings- eller enhetsnivå bör därför vara en fråga för Inspektionen för vård och omsorg, förslår Johan Assarsson.

- De ska kunna göra inspektioner och vidta åtgärder på ett tydligare sätt än i dag, säger Johan Assarsson till Dagens Medicin.

Han vill också att patienterna i ökad utsträckning ska få ta del av den information om kvalitet och medicinska resultat som finns i bland annat Öppna jämförelser och nationella utvärderingar.

Ökad egenuppföljning för att komma åt behandlingsskillnader som har med kön eller socioekonomiska faktorer att göra finns också bland förslagen, liksom att Patientnämndernas erfarenheter bättre ska tas till vara.

En ny hälso- och sjukvårdslagstiftning föreslås träda i kraft den 1 januari 2015. En lagstiftning som innebär en tydlig förstärkning av patienternas ställning i vården.

- Det här är första gången som vi får en samlad lagstiftning som talar om vilka rättigheter du har som patient, säger Johan Assarsson.

Att det dröjer ett och ett halvt år innan de nya lagarna träder i kraft ser han som en nödvändighet.

- Sjukvårdens huvudmän behöver få gott om tid på sig att göra de förändringar som behövs och att utbilda personalen, säger Johan Assarsson.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev