Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Mer träffsäker diagnos med formulär

Publicerad: 7 november 2012, 08:01

Samtal räcker inte – läkaren behöver ett formulär för att avgöra om en patient lider av depression eller mani. Men de flesta använder inte det i dag.


– Det är ofta svårt att diagnosticera de här tillstånden, som kan vara väldigt allvarliga och viktiga att inte missa, säger Lisa Ekselius, professor i psykiatri vid Uppsala universitet.

Hon har lett en grupp som tagit fram en ny rapport från Statens Beredning för medicinsk utvärdering, SBU, om diagnostik och uppföljning av depression och bipolära syndrom med hjälp av bedömningsformulär, det vill säga olika typer av intervjuer eller enkäter.

Den viktigaste slutsatsen är att diagnosen blir träffsäkrare om läkaren kompletterar sin undersökning med ett intervjuformulär. Av de intervjuformulär som granskats var det bara två, SCID-I och MINI, som hade tillräckligt vetenskapligt stöd när det gällde diagnostisk träffsäkerhet.

En praxisundersökning som SBU gjort visar att knappt en fjärdedel av allmänläkarna och psykiatrerna använder något intervjuformulär regelbundet för att hitta patienter med depression eller bipolära syndrom. Hälften gör det aldrig.

– Nu kan vi med säkerhet säga att framför allt vissa diagnostiska intervjuer är ett bra stöd för att fånga upp dessa patienter. Det ger goda möjligheter att förbättra diagnostiken, säger Lisa Ekselius.

En brist är dock att intervjuformulären inte utvärderats hos bar, konstaterar SBU. Liksom att personer med läs- och skrivsvårigheter kan bli feltolkade eller ha svårt att fylla i formulären.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev