Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Metaanalys bekräftar mobiltelefoners cancerrisk

Publicerad: 25 April 2008, 12:04

Tio års mobilanvändande fördubblar risken för gliom och akustikusneurinom. Det visar en metaanalys av studier från flera länder.


Detta är enligt forskarna den första metaanalysen av de studier som undersökt kopplingen mellan hjärntumörer och mobilanvändande, och där deltagarna har hunnit följas i tio år.

- Vi väntar alla på den stora Interphone-studien, men jag tror inte att bilden av kopplingen mellan mobiltelefoner och risken för hjärntumör kommer att bli mycket klarare än så här, säger Kjell Hansson Mild, docent och forskare vid institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet.

I metaanalysen ingår tio studier om gliom, nio studier om akustikusneurinom och sju studier om meningiom från bland annat Norden, Tyskland och USA.

Resultaten visar att för de studiedeltagare som använt mobiltelefon i tio år var risken för att få gliom på den sida av huvudet där mobiltelefonen användes fördubblad, odds ratio 2,0.

För akustikusneurinom var odds ratio efter tio år 2,4 på den sida av huvudet där mobiltelefonen användes. Risken för mengiom påverkades inte signifikant av mobilanvändande.

- Vi ser en samstämmig bild av att risken för gliom och akustikusneurinom ökar på den sida där telefonen används, med en latens på tio år, säger Kjell Hansson Mild, som gjort metaanalysen tillsammans med bland andra Lennart Hardell vid Universitetssjukhuset Örebro.

I absoluta tal blir riskökningen dock inte så stor.

- Den kommer att bli svår att se i cancerregistren, men det kommer att bli ett antal fall. Vi är dock inte ute efter att förbjuda mobiltelefoner, men de ska ses som en av många riskfaktorer, säger Kjell Hansson Mild.

Han rekommenderar användning av hands free och att välja telefoner med låga SAR-värden, som strålar mindre. Ett annat sätt att minska strålningen är att använda telefonen bara när täckningen är god.

International Journal of Oncology 2008; 32: 1097–1103

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev