tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Metoder för sjukskrivna ska granskas

Publicerad: 24 juli 2014, 13:01

24 rehabiliteringsprojekt ska undersökas utifrån om de gör sjukskrivna redo att börja jobba igen.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

En ny statlig utredning ska undersöka vilka metoder som är bäst för att människor ska kunna komma tillbaka i arbete efter sjukdom.


Regeringen gav i dag uppdraget till den statliga myndigheten Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, kallad Forte.

Det har skett en förskjutning från fysiska diagnoser som skäl för sjukskrivning, till psykiska, andelen för psykiska problem ökar medan den ligger relativt konstant för fysiska sjukdomar. Det betecknar socialförsäkringsminister Ulf Kristersson som oroande eftersom sjukskrivningar för psykiska problem ofta blir mer långvariga och står för ett större antal sjukdagar.

– Vi har i dag bra kunskap om vad som får människor att må bra, men vi vet inte alls tillräckligt om vilka rehabiliteringsinsatser som bidrar till återgång i arbetet, säger han i ett pressmeddelande från socialdepartementet.

Därför har regeringen i dag gett den statliga myndigheten Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, kallad Forte, i uppdrag att ta reda på vilka metoder som fungerar. Det ska göras genom en vetenskaplig bedömning och sammanställning av resultaten av 24 forskningsprojekt som pågått på vårdcentraler och kliniker runt om i landet inom forskningsprogrammet Rehsam, ett samarbete mellan staten, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Vårdalstiftelsen.

Forte får 2,25 miljoner till och med 2015 för att genomföra uppdraget.

Några metoder som använts i olika Rehsamprojekt är internetbehandling med motion mot depression och smärta, kognitiv och fysisk träning vid utmattningsdepression, acceptansorienterande KBT vid långvarig smärta och nackspecifik träning vid whiplash.

Relaterat material

Forskning om nätterapi mot depression

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev