Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Midnattsloppsdöd: ”Förklarlig avvikelse från rutinerna”

Publicerad: 30 augusti 2010, 14:03

Det var en avvikelse från fastlagda rutiner att köra mannen som drabbats av hjärtstopp till Karolinska i stället för till närliggande Södersjukhuset, konstaterar landstingets interna utredning.


Det var efter målgång i Midnattsloppet som den 26-årige löparen segnade ned. Sjukvårdspersonal på plats påbörjade hjärt-lungräddning innan ambulanspersonal tog över och körde mot Södersjukhuset.

I ett pressmeddelande skriver landstinget att det under en kort tid på kvällen uppstod en extrem medicinsk belastning eftersom många deltagare i Midnattsloppet behövde akut sjukhusvård.

Efter kontakt mellan SOS Alarm och Södersjukhuset dirigerades ambulansen om till Karolinska.

Beslutet är i grunden en avvikelse från rutinerna, men förklarligt, konstateras i internutredningen.

– SOS Alarm har agerat i patientens intresse, genom att snabbt dirigera ambulansen till Solna, säger landstingets chefläkare Peter Rönnerfalk i pressmeddelandet.

Ambulansen anlände till akutmottagningen i Solna cirka fem minuter senare än om transporten gått vidare till Södersjukhuset.

Under transporten fick mannen avancerad vård av specialistutbildad sjukvårdspersonal.

– Av sekretesskäl är det i dag omöjligt att kommentera om omdirigeringen på något sätt kom att påverka mannens tillstånd och möjlighet att överleva. Den frågan belyses i en medicinsk utredning som redan har inletts, säger Peter Rönnerfalk.

Relaterat material

SOS Alarm: Vi har arbetat enligt de rutiner som finns

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev