Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Migränannons blev företagets huvudvärk

Publicerad: 9 december 2013, 14:25

Innan man tar ett läkemedel mot migrän måste en läkare ha ställt diagnosen. Den informationen missade ett läkemedelsföretag, som nu får böta.


Var femte kvinna har migrän. Är du en av dem?  frågade Orion Pharma i en annons i ett månadsmagasin. Det är dock ingen fråga man bör försöka besvara på egen hand, anser Läkemedelsindustrins informationsgranskningsman, IGM.

Reklamen gällde det receptfria läkemedlet Oriptan. Och enligt produktresumén ska den aktiva substansen sumatriptan  endast användas efter att migrändiagnosen är helt säkerställd . Därför måste Orion Pharma informera läsarna om att en läkare ska ställa diagnosen innan läkemedlet används, enligt IGM.

I annonsen står det att läkemedlet är till  bara för dig med migrän . Men det är inte en tillräckligt tydlig information, anser IGM som ser en risk för att patienter som inte fått diagnosen migrän ska använda Oriptan trots att de har en annan typ av huvudvärk.

Läkemedelsföretaget påpekar att en uppmaning om att rådfråga läkare fanns med i den ursprungliga annonstexten. Men sedan ville tidningen redigera annonsen så att den passade in bättre, och i samband med det föll den meningen bort.  Ansvaret är företagets men detta är verkligen ett olycksfall i arbetet , skriver Orion Pharma i sitt svar till IGM.

Det bryr sig dock inte IGM om, utan slår fast att annonsen är vilseledande. Orion Pharma måste därför betala en avgift på 90 000 kronor för sin förseelse.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev