Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljard till bättre vård av äldre sjuka

Publicerad: 15 december 2011, 11:25

Kommuner och landsting lockas med en miljard för att uppfylla nya krav på vården för de mest sjuka äldre nästa år. Regeringen vill framför allt minska slutenvården och onödig läkemedelsanvändning.


Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om en satsning på 1,1 miljarder kronor för nästa år. Det mesta av medlen ska betalas utifrån prestationer. Pengarna fördelas på 70 procent till kommuner och 30 procent till landstingen och går till dem som uppfyller nya kvalitetskrav på vård och omsorg av äldre.

– Vår uppgift är att stödja på olika sätt. Prestationsbaserad ersättning på olika områden är sådant som ger en god skjuts åt utvecklingen, sade socialminister Göran Hägglund (KD) vid en presskonferens i Rosenbad i dag.

Två huvudmål är att få ned mängden läkemedel som används felaktigt och att skapa ett mer sammanhållet omhändertagande för att minska behovet av slutenvård. Nästa år finns 325 miljoner i ersättningar för dem som klarar målen på respektive område.

– Läkemedelsanvändningen är omåttligt hög bland äldre med komplexa vårdbehov och då finns det risk för biverkningar. Läkemedel mot psykos ska i särskilda boenden ha minskat med tio procent i september 2012 mot ett år tidigare, sade äldreminister Maria Larsson (KD).

– Vi ska ge förebyggande insatser som gör att man inte har behov av slutenvård i den omfattning som är i dag. Även här kommer vi att mäta på länsnivå och kravet är att minska den med tio procent, sade regeringens äldresamordnare Eva Nilsson Bågenholm som lett arbetet inför överenskommelsen.

Målet är att patienterna alltid ska veta vart de ska vända sig för att på så sätt minska akutbesöken. Kommuner och landsting förväntas jämna ut fogarna i vårdkedjan för de äldre patienternas skull och ge dem större inflytande över sin situation.

– Det måste kunna finnas en vård som är mer sammanhållen runt den enskilde personen. Revir eller strider om var gränsen går när det gäller ansvarstagande ska undanröjas. Det är jätteviktigt att kommuner och landsting klarar ut frågor om ansvar och befogenheter för den äldre, sade Göran Hägglund.

Totalt under mandatperioden beräknas satsningen vara 4,3 miljarder kronor. Krav och målsättningar ska höjas år för år som trappsteg.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev