Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Miljardkostnad för landstingen om moms på läkemedel införs

Publicerad: 13 maj 2008, 14:22

Landstingen kan stå inför ett nytt ekonomiskt hot. EU-kommissionen planerar ett förslag som kan ge 25-procentig moms på läkemedel i Sverige, något som skulle kosta landstingen miljardbelopp.


I dag är läkemedel som är förskrivna på recept momsbefriade i Sverige. Men EU-kommissionen utreder just nu möjligheterna till en mer enhetlig momsbeskattning inom unionen.

Om denna blir verklighet skulle det innebära att receptbelagda medel i Sverige beläggs med 25 procent i moms, skriver Läkemedelsindustriföreningen, Lif, på sin hemsida.

På Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ser man stora problem med moms på läkemedel.

– Det är ett oroande förslag. Vi funderar på hur vi ska kunna påverka kommissionen och kommer att vända oss till socialdepartementet, som företräder Sverige i den här frågan, säger Magnus Thyberg, utredare kring läkemedelsfrågor på SKL.

Om inte läkemedelsföretagen sänker sina priser eller apoteken minskar sina påslag så kommer en momshöjning med 25 procent att slå igenom för konsumenterna. Detta skulle i sin tur föra med sig att allt fler slår i taket för att få frikort, vilket i dag sker vid utgifter för läkemedel på 1 800 kronor.

– Detta skulle rubba balansen i systemet och kunna föra med sig en ökad konsumtion, säger Magnus Thyberg.

Enligt beräkningar som Lif gjort skulle landstingens kostnader bara på grund av att fler får frikort och därmed använder mer läkemedel kunna kosta landstingen så mycket som 5,4 miljarder.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev